Deeltijdstudent Pabo Juf Daniella

Stage lopen bij Laterna Magica

Mijn stage is begonnen bij Laterna Magica. Inmiddels ben ik namelijk alweer vier weken bezig met mijn deeltijd studie aan de PABO in Amsterdam. Elke week hou ik via mijn blog je op de hoogte over mijn leven als deeltijdstudent, waar ik tegenaan loop, wat ik leuk vind en waar ik mee struggle.

Wanneer begint het

De stage voor de deeltijdstudenten begon in de week van 14 september, in de derde lesweek. Helaas ben ik zelf pas een week later begonnen, omdat mijn vriend een coronatest moest doen. Gelukkig was die negatief en kon ik eindelijk beginnen met mijn stage. Ik had ik op dinsdag 22 september mijn eerste stagedag bij Laterna Magica bij de onder- en bovenbouw.

De weg ernaar toe

Zelf woon ik in Hoofddorp, de school Laterna Magica waar ik stageloop bevind zich in Amsterdam in IJburg. Van te voren had ik al uitgezocht dat het niet langer dan een half uurtje rijden was. Echter was het die ochtend zo mistig dat ik er wel iets langer over deed, gelukkig was ik op tijd de deur uit gegaan. Ik was al genoeg nerveus voor mijn eerste dag, een te laatkoming kon ik er echt niet bij gebruiken. De nacht voordat ik naar stage moest heb ik onwijs slecht geslapen, ik kon maar niet in slaap komen. Ik bleef maar malen en nadenken over hoe het zou zijn. Toch ondanks mijn slaapgebrek was ik onwijs energiek toen ik wakker werd. Ik had dan ook onwijs veel zin in mijn stagedag.

Parkeren op IJburg

Zoals iedereen wel weet die een beetje bekend is in Amsterdam, is het parkeren echt DRAMA. Ja DRAMA met hoofdletters, want het is gewoon niet te doen. Bijna overal betaald en niet zo een beetje ook vanaf drie tot soms wel acht euro per uur. Zo dus ook bij mijn stageschool Laterna Magica er is wel voldoende parkeer gelegenheid voor de deur en in de straten, maar alles betaald €3,50 per uur. Mijn mentor zou nog navraag doen. Omdat het pas vanaf 9:00 uur betaald parkeren was, had ik nog speling aangezien ik mij om 8:00 uur moest melden. Gelukkig heb ik maar tot de pauze betaald geparkeerd gestaan. In de buurt is er een tennisclub waar de leerkrachten, mits ze een kaartje van school hebben, gratis kunnen parkeren.

Mijn eerste indruk was vooral “Wat een chaos, wat ongestructureerd. hoe moet ik hier stage gaan lopen”.

Het gebouw

Aan de buitenkant herken je niet direct aan het gebouw dat het om een basisschool gaat, al helemaal niet zo een grote school als Laterna Magica die ongeveer 800 leerlingen heeft. Het gebouw zit namelijk midden in een woonwijk. Echter loopt het gebouw nog ver naar achter door en heeft ook een buitenwerkplaats die zich achter het gebouw bevind en een dakterras aansluitend bij de kantine van de leraren. Het gebouw bestaat uit meerdere verdiepingen en units. De units zijn onderverdeeld in drie leeftijd-categorieën, van 0-3 jaar, van 4-8 jaar en tot slot van 8-13 jaar. Zelf loop ik stage bij de onder- middenbouw de 4-8 jaar unit.

Mijn eerste indruk

Voordat mijn stage begon had ik afgesproken met mijn mentor dat ik haar zou bellen als ik bij de deur zou staan. Daar stond ik dan net haar te bellen toen er twee andere leerkrachten aankwamen. De mannelijke leerkracht moest ook naar de unit waar mijn mentor zat, dus ik kon mooi achter hem aanlopen naar boven. Boven aangekomen zag ik al direct dat er meerdere lokalen waren en meerdere thema hoeken waar de leerlingen kunnen spelen. Mijn mentor gaf mij een rondleiding over de verdieping. Mijn eerste indruk was vooral “Wat een chaos, wat ongestructureerd. hoe moet ik hier stage gaan lopen”. Later in mijn blog kom ik hier nog op terug

Kennismaking met collega’s en leerlingen

Elke ochtend vind er een bespreking plaats tussen de collega’s van dezelfde verdieping en unit. Hier worden de lessen besproken wie welke les gaat geven. Tevens ook welke leerlingen welke les gaan volgen. Op Laterina Magica mogen de leerlingen namelijk zelf kiezen op bepaalde momenten van de dag wat zij willen doen. Alle collega’s stelde zich netjes voor, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik niet van iedereen meer zijn naam en specialiateit weet. Met specialiteit bedoel ik welke les zij geven en in welk lokaal zij zitten. Rond kwart voor negen komen ook de leerlingen een voor een binnen stromen.

Het viel mij al gelijk op dat de meeste leerlingen gelijk naar achteren liepen om hun jassen en fruit op te bergen. De broodtrommels mochten wel mee de klas in en werden in bakken onder de banken geplaatst. Sommige leerlingen gaven een high five met hun voet, anderen zijn gewoon gedag en liepen naar hun plek toe. De leerlingen moesten zelf hun map pakken waar hun rooster op staat. Overal waar op het rooster eigen plan staat mogen de leerlingen zelf kiezen waar zij aan willen sluiten. Het zelf kiezen van welk plan gaat altijd in overleg met je leerkracht waarmee je de dag start.

De zelfredzaamheid

Wat mij ook vrijwel erg snel opviel was niet alleen dat de leerlingen bij binnenkomst zelf al hun mappen pakte met het rooster. Nee wat mij verbaasde was hun zelfredzaamheid. Hoe goed zij zelf al hun maniertjes hadden gevonden om alles goed door te kijken. Uiteraard vroegen zij ook om hulp waar zij niet mee uitkwamen. Ook tijdens de lessen gingen de leerlingen veel zelfstandig aan de slag, dit kan via een werkblad, de MacBook of via diverse apps op de iPad.

De tijden

Mijn stagedag begint om 8:00 uur en eindigt om 16:30 uur. Echter zijn niet de leerlingen er de gehele tijd. Mijn stamgroep komt rond 8:45 uur binnen en is rond 15:00 uur klaar. Zo is er zowel ervoor als erna nog ruimte voor bespreking met mijn collega’s en mentor.

Op wat voor soort basisschool zou jij willen dat je kind naar toe gaat?

Foto door pagina zorgeloosch op Facebook

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Gerelateerde artikelen..

1 Comment

  1. […] tijdens de coronatijd, daar komt heel wat bij kijken! Zoals ik al verteld had loop ik nu stage bij Laterna Magica in Amsterdam IJburg. Over mijn eerste indruk en alles heb […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *