Deeltijdstudent Pabo Juf Daniella

Stage in coronatijd

Stagelopen tijdens de coronatijd, daar komt heel wat bij kijken! Zoals ik al verteld had loop ik nu stage bij Laterna Magica in Amsterdam IJburg. Over mijn eerste indruk en alles heb ik jullie al genoeg verteld. Nu wil ik vooral het hebben over stage in coronatijd.

Verschil MBO en HBO

Vooral veel stages van het MBO zijn dit jaar later begonnen of helemaal niet doorgegaan. Opmerkelijk is die van het HBO wel, dan wel met maatregels, maar vele wel doorgegaan. Dit komt vooral omdat bij het MBO de stages veelal zijn in de contactberoepen. Wat het moeilijker maakt om het door te laten gaan voor de stagiaires. De contactberoepen zijn voornamelijk in de zorg, beauty sector, horeca etc. Door de sluiting zijn begin dit jaar veel stages al geannuleerd. Nu tijdens de tweede opkomende golf is het ook lastig. Er zullen dan ook veel studenten zijn die vertraging op zullen lopen.

Mijn stageproces

Normaliter moet je als student zelf een stageplek gaan zoeken, het bedrijf benaderen en goedkeuring vragen vanuit school. De connectie leggen en alles zelf regelen. Bij mijn opleiding de PABO deeltijd hoeft dat dus niet. Wij hebben een apart stagebureau, zij regelen dat alle studenten zijn voorzien van een stageplek en regelen dan de ontmoeting tussen student en stageplek wanneer alles rond is. Dus geen awkward sollicitatiegesprekken, niet weten wat je aanmoet of hoe je jezelf moet voorstellen voordat je überhaupt de stageplek hebt. Het stagebureau geeft aan je door een week van te voren wat jouw stageplek gaat worden, op welke school en in welke groep. Zo kreeg ik in mijn tweede week van school een email met alle gegevens en dat ik stage mocht gaan lopen bij Laterna Magica.

De maatregels op stage tijdens coronatijd

Tijdens stage in coronatijd nemen veel dingen opeens een andere wending. Met een simpele verkoudheid moet je nu verplicht thuis blijven. Als je met iemand samenwoont en diegene moet een coronatest doen in verband met een verkoudheid, dan moet jij ook verplicht thuis blijven tot de uitslag binnen is. Zelfs met alleen maar keelpijn en verder niks zit je aan huis gekluisterd. Door al die maatregels heb ik inmiddels twee van de drie stagedagen die ik tot nu moest hebben gehad al gemist. De eerste week werd mijn vriend getest en mocht ik niet naar stage. Afgelopen week was ik verkouden en mocht ik weer wederom niet naar stage.

Gelukkig houdt school in deze tijd ook rekening met de corona en denken ze echt veel met je mee als je door de corona maatregels ergens tegenaan loopt, zoals ik had. Afgelopen week zou mijn schoolopleider mijn les komen beoordelen, maar helaas ging dat dus niet door. Met veel gepuzzel hebben wij de afspraak kunnen verzetten naar een week later. Helaas werd ik de dag na de persconferentie gebeld door mijn mentor. Zij vertelde dat school heeft besloten dat alleen nog maar leerkrachten en stagiaires het pand mochten betreden. Dus helaas mijn schoolopleider mocht niet naar mijn les komen om mij te beoordelen.

Mijn reactie op de maatregels

Zoals jullie natuurlijk wel kunnen begrijpen was helemaal gestresst na dit nieuws! Ik heb gelijk zowel mijn kerndocent als mijn schoolopleider een berichtje gestuurd. Mijn kerndocent zou de volgende dag met mij contact opnemen om te kijken wat zij voor mij kon betekenen en mijn schoolopleider zou mij die dag nog bellen. Nou geloof me dan duurt zo een dag lang, extreem lang. Ik was dan zo blij dat hij belde en ik het probleem kon uitleggen. Gelukkig was hij er enorm nuchter onder en nam het goed op, maar ook kwam hij met een oplossing zodat ik gewoon beoordeeld kon worden. Ik mag mijn les die ik ga geven opnemen en aan de hand van de opnames wordt ik beoordeelt, uiteraard ontvangt mijn schoolopleider ook de advies beoordeling van mijn mentor en zij ziet mij wel altijd live. Ondanks dat ik alles in duigen zag vallen valt stage in coronatijd nog best wel mee.

De toekomst

Voor nu gelden deze maatregels op mijn stageschool voor de aankomende drie weken. Ouders mogen ook niet meer naar school komen en al het contact is nu digitaal en virtueel. Zoals het er nu uitziet zullen deze maatregels gaan aanhouden helemaal nu met het dringende advies over mondkapjes plicht door heel Nederland. Helaas heb ik hier totaal geen zekerheid over, maar het is fijn om te weten dat school en mijn beoordelaars wat soepeler zijn door alle maatregels en ook echt mee proberen te denken als er een probleem ontstaat.

Is er bij jou na de laatste persconferentie veel veranderd op werk of stage?

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Gerelateerde artikelen..

3 Comments

  1. […] aantal stagedagen opzitten. Maar heb er ook door de coronamaatregels al twee moeten missen, want ja stage in coronatijd gaat net even anders dan […]

  2. […] ook wat aangepast door de corona. Een tijdje terug heb ik je al op de hoogte gesteld hoe ik mijn stage ervaar in coronatijd. Vandaag ga ik je wat meer vertellen over examens maken in […]

  3. […] studie begon en stage ging lopen op een basisschool, toen begon ik het verschil te gaan merken. Stagelopen in coronatijd is bizar, maar ook weer heel leerzaam geweest. Door de corona zijn er opeens zoveel mogelijkheden […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *