Deeltijdstudent Pabo Juf Daniella

Studeren in coronatijd

Zoals je misschien wel al gelezen hebt ben ik gestart aan de PABO. Toen heb ik wat verteld over hoe de klassen zijn ingedeeld, de kennismaking met de docenten, maar ook over de indeling van de semesters. Tot slot welke vakken ik heb in blok 1 en hoe de toetsen eruit gaan zien. Ik wil nu wat vertellen over het studeren in coronatijd. Veel is er anders, maar ook veel weer niet. Daarom neem ik je mee naar hoe mijn schooldag eruit ziet.

Welke dagen college

Met een voltijd studie heb je meerdere dagen per week les. Daar in tegen bij een deeltijd opleiding heb je dat maar een keer in de week. Echter heb je aan het einde van elk blok twee toetsweken. Tijdens de toetsweken zullen de toetsen verspreid worden vanaf maandag t/m donderdag avond. Wel kunnen er toetsen overdag op de woensdag worden ingepland, dat is immers je schooldag. Door het studeren in coronatijd zullen de toetsen er wel iets anders uit komen te zien, maar hoe precies weten wij nog niet er is globaal wat gezegd tijdens de start aan de PABO.

Woensdag collegedag

Elke woensdag is mijn schooldag, dit geldt voor de hele opleiding. Hoe die dag is ingedeeld, welke vakken je hebt, hoe laat en waar, dat verschilt per blok. Op dit moment zitten wij in blok 1, vanaf 9 november zitten wij in blok 2. Door de corona hebben wij gedeeltelijk virtueel les en voor een klein gedeelte fysiek les. Dat kleine gedeelte is tweemaal per blok een halve dag. Studeren in coronatijd is dan toch wel heel anders dan hoe de deeltijd er voorheen uitzag.

Virtuele lessen

Als ik een volledige dag vanuit huis les heb dan start ik om 8:30 met de eerste les, dat is Beroepsopdracht/PPO. Deze les gaat over het onderzoek die ik op mijn stage moet uitvoeren en over mijn eigen ontwikkeling als nieuwe leerkracht. Alle lessen tot in de middag sluiten direct achter elkaar aan met kleine tussen pauzes. De tweede les van de dag is pedagogiek, hier leer je alles over het kind en de ontwikkeling. Dit is een hoorcollege maar er is wel veel interactie met de docenten. Aansluitend is de volgende les rekenen, hier gaat het om een werkcollege. Het hoorcollege van rekenen is elke maandag om 17:00 te volgen of terug te zien via Brightspace. Zorg er wel voor dat je het hoorcollege heb gezien voordat het werkcollege op woensdag begint. De middag wordt afgesloten met een muziekles via zoom. Hier wordt er vooral veel theorie en uitleg gegeven over de vakopdracht die je in het eerste semester moet uitvoeren. Omdat ik geen fysieke les heb die dag ben ik tot na het avondeten vrij. S’avonds heb ik nog twee hoorcolleges, een van Nederlands en een van Natuur & Techniek. Als ik gaar ben van de rest van de dag kijk ik de hoorcolleges de volgende dag terug. Dit doe ik om mijn concentratie te bewaren, zodat ik ook daadwerkelijk iets leer. Vooral omdat de lessen worden opgenomen zie ik toch ook echt wel positieve kanten aan het studeren in coronatijd.

Combinatie virtueel en fysiek les

Tweemaal per blok heb ik een halve dag thuis les en een halve dag fysieke les. De ochtend start net zoals alle andere weken t/m het werkcollege van rekenen. Erna heb ik ongeveer twee uur de tijd om naar school te komen en de overige lessen fysiek te volgen. Dit is echter wel een onwijs lange dag waar ik normaal om 15:20 klaar was en pas om 18:40 de volgende les in moest. Was ik nu om 13:40 al klaar en had ik om 15:20 de eerste fysieke les. Muziek is de eerste fysieke les van de dag, je kan je voorstellen dat je van een fysieke muziekles veel meer leert dan via theorie en digitaal. De beroepsopdracht/PPO les die ik ook in de ochtend heb krijg ik in de avond nogmaals maar dan fysiek. Deze les is dan meer een werkcollege dan een hoorcollege. Helaas valt het hoorcollege van Nederlands tijdens twee fysieke lessen, daarom kunnen wij niet anders dan die achteraf terug te kijken. De dag wordt afgesloten met een fysieke les vol met experimenten. De eerste keer hadden wij diverse proefjes voor Natuur & Techniek. Tijdens de laatste fysieke les van dit blok krijgen wij Biologie, geen idee wat wij dan gaan doen maar ik ga het deze week meemaken.

Huiswerk

Doordat het grootste gedeelte van de lessen virtueel plaats vindt, komt veel van de stof op jou als student neer. Waar ik voorheen amper boeken kocht en zorgde dat ik de lessen niet miste, heb ik juist nu mijn boeken hard nodig. Ik dacht eerst dit ga ik niks vinden hele dag lessen en dan ook nog eens zoveel thuis moeten doen. Nou het tegendeel is waar, door de corona hebben wij veel lessen virtueel. Hierdoor worden de lessen opgenomen en kan je ze in je eigen tijd op je gemak terugkijken. Ik zorg dat ik elke dag een paar uurtjes aan school zit. Doordat ik nu op het moment niet werk kan ik dat mooi verspreiden over de hele week. Overdag probeer ik zoveel mogelijk aan school te doen, zodat ik de avonden vrij heb voor andere dingen. Tuurlijk wil ik weer aan het werk gaan en dan zal ik het wat anders moeten plannen en wat meer huiswerk op een dag inplannen.

Toekomst

Zolang de corona nog onder ons is zal deze manier van studeren wel voort blijven bestaan. Van mij mag dit ook wel zo blijven, niet de corona, maar wel de virtuele lessen, alles zelf kunnen plannen. Persoonlijk werkt dat voor mij beter. Ik volg de lessen wanneer mijn concentratie hoog genoeg is en steek ook echt wat van de lessen op. Zelfs als ik om 8:30 begin met de les, eerlijk is eerlijk als ik om die tijd op school had moeten zijn miste ik heel wat slaap uurtjes. Zo heeft ieder nadeel (de coronacrisis) ook zijn voordeel (studeren op maat). Niet iedereen vind dat fijn dat begrijp ik, maar je kan je ook vasthouden aan de lestijden.

Wat vind jij van studeren in coronatijd?

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Gerelateerde artikelen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *