Deeltijdstudent Pabo Juf Daniella

Examens maken in coronatijd

Al vanaf maart 2020 houdt corona ons dagelijks bezig, beperken wij onze sociale contacten en vele werken thuis. Niet alleen op werk is er veel veranderd maar ook voor de studerende onder ons. De lessen zijn voor het grootste gedeelte virtueel en de stages zijn ook wat aangepast door de corona. Een tijdje terug heb ik je al op de hoogte gesteld hoe ik mijn stage ervaar in coronatijd. Vandaag ga ik je wat meer vertellen over examens maken in coronatijd.

Examenperiode

Voor de meeste HBO en WO studenten vinden de examens plaats aan het einde van elk blok. De eerste examenperiode is afwisselend van de opleiding en waar de school zich bevind. Je kan je voorstellen dat examens maken in coronatijd heel anders gaan dan voorgaande jaren. Mijn school en opleiding heeft aan het einde van elk blok twee weken ruimte voor de examens. Zo ook nu, mijn examenperiode is gestart op maandag 26 oktober en eindigt vrijdag 6 november. Ik zit er op dit moment dus middenin.

De hoeveelheid examens

Gelukkig kan je bij mijn opleiding zelf kiezen welke examens je wil gaan maken. Je hebt namelijk voor elk vak drie momenten waar je de examens kan maken. Van die drie momenten heb je twee kansen die je mag benutten. Je kan dus heel makkelijk zelf bepalen wanneer je welk vak gaat doen. Het fijne hiervan vind ik dat je helemaal zelf de regie in handen hebt. Iets wat tegelijkertijd ook een valkuil kan zijn voor de mensen die net als ik dingen uitstellen. Zelf heb ik gekozen voor een paar examens nu. En vooral de vakopdrachten die ik kan combineren met een les geven die ga ik in januari doen.

Locatie van de examens

Examens maken in coronatijd is heel anders dan voorheen, grotendeels zijn ook de examens nu thuis en niet op locatie. Er was dit blok maar een examen die op locatie plaatsvond. De WISCAT toets vond dit jaar plaats op een externe locatie in de buurt van het AMC. Hier staan de tafels met computers namelijk op een afstand van 1,5 meter of meer. Hier was het dan ook haalbaar om de regels goed na te leven, ondanks dat iedereen naar de locatie toe moest. De toets was verspreid over twee dagen, op deze manier konden er zoveel mogelijk studenten deelnemen. De overige toetsen die niet op locatie kunnen worden gemaakt, daarvoor wordt online proctoring voor ingezet. Dat is een programma voor het surveilleren van de examens die online thuis plaatsvinden.

Online proctoring

De tool die gebruikt wordt door de HvA is Proctorio. Dit is het systeem die registreert waar mogelijk fraude heeft plaatsgevonden. Het is een vorm van surveilleren, maar dan voor de online examens. Vooraf moet je als student de software downloaden en koppelen aan je browser. Wanneer je een examen hebt wordt de software opgestart. Er wordt gevraagd om je te legitimeren tijdens de toets, maar ook om de ruimte waar je de toets maakt te laten zien. Je bureau moet helemaal leeg zijn. En je mag geen overige elektronische apparaten in de buurt hebben tijdens het maken van je examens. Voor meer informatie over online proctoring raadpleeg de website voor uitleg. Gelukkig leven wij in 2020 en laat de technologie dit soort dingen toe. Waardoor examens maken in coronatijd ook gewoon mogelijk is.

Mijn obstakel

Voor iedereen is examens maken in coronatijd anders dan voorheen, maar niet iedereen ervaart het op dezelfde manier. Waar de een absoluut niet niet de mogelijk en rust thuis heeft. En zich in allerlei bochten moet wringen, heeft de ander misschien wel alle ruimte en mogelijkheden. Persoonlijk was het voor mij ook wel even wennen. Ik ben namelijk niet altijd alleen thuis en de meeste examens vinden of in de avond of einde van de dag plaats. Niet alleen dat ik niet alleen ben, maar ook de ruimte is nog wel een ding. Mijn bureau functioneert tevens als eettafel en staat dan ook tussen de woonkamer en keuken in. Onze slaapkamer is te klein om ook nog een ruim bureau kwijt te kunnen. Studeren zo in de woonkamer werkt prima voor mij. Ik ben alleen iets sneller afgeleid en dat is nou tijdens een examen juist totaal niet handig. Tevens heb ik drie katten thuis en die lopen gewoon vrij rond en kunnen soms ook wel eens wat lawaai maken.

Mijn oplossing

Doordat er ook examens zijn die zijn omgezet in een openboektoets en zonder online proctoring heb ik zelf een keuze kunnen maken welke examens ik thuis kan maken en welke niet. Alleen moest ik op zoek naar een ruimte waar ik mijn examens kan maken zonder gestoord te worden, zonder andere tot last te zijn, maar ook, niet geheel onbelangrijk, met een goede wifi verbinding. Gelukkig kan ik bij mijn oma en opa terecht, zij hebben een aparte kamer als kantoortje. Zij wonen in een appartement en alles gelijkvloers met een goede wifi verbinding. Ik kan plaatsnemen tijdens mijn toets in het kantoortje en de deur achter mij dicht doen, zodat ik niet gestoord wordt. Op deze manier kan ik mijn examens maken in coronatijd zowel op locatie, zonder en met online proctoring. Het is soms even schakelen en wennen allemaal, maar het nieuwe normaal begint al behoorlijk eigen te worden.

Examens maken in coronatijd, hoe ervaar jij dat?

*Dit artikel bevat affiliate links

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Gerelateerde artikelen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *