Deeltijdstudent Pabo Juf Daniella

Waarom de PABO

Vandaag ga ik jullie wat meer vertellen over ” Waarom de PABO”? Jarenlang ben ik zoekende geweest naar hoe ik mijn toekomst zie en welke richting mijn toekomstige baan zou gaan liggen. Jaar in jaar uit dacht ik dat ik kinderen wilde helpen met mijn eigen ervaring uit mijn jeugd. Ik wilde kinderen de pijn besparen die ik zelf als kind heb gevoeld. Ik wilde ze ook behoeden voor waar ik ook als volwassen nog steeds dagelijks mee struggle.

Keuze van de overstap

Afgelopen jaren volgde ik de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening voltijd aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Begin 2019 kreeg ik samen met mijn vriend een huisje. Ik had toen eindelijk de rust om mij heen om mij te focussen op wat ik echt wilde. Met mijn leven en met mijn toekomst, maar ook om dichterbij mijzelf te komen. Ik besloot toen dat SPH niet meer de richting was die ik op wilde gaan. Vlak voor de corona uitbrak ben ik naar de open dag geweest van de deeltijd opleiding PABO. Al gelijk met de open dag voelde ik mij enorm op mijn plek. Ik heb alles toen gelijk in werking gezet om in september 2020 te kunnen starten.

Zonde van SPH

Vele zullen denken dat het zonde is dat ik zoveel jaren SPH deed. Ik ben uiteindelijk zonder diploma er ook weg ben gegaan. Zelf zie ik het als een leerproces, de jaren SPH heb ik nodig gehad om mijzelf te kunnen helen. Ik ben er heilig van overtuigd dat ik niet de Daan zou zijn die ik vandaag ben. Zonder de ervaringen die ik tot nu toe heb gehad. De jaren dat ik SPH volgde heb ik genoten van de lessen. Ik heb genoten van de energie van de docenten, maar ook de theorie was zeer interessant.

Heb nooit spijt van keuzes in je leven. Ook al sta je er nu niet meer achter of kijk je er anders tegen aan. Toen jij de keuze maakte voelde het goed, net zoals bij mij. Toen ik koos voor SPH voelde het goed en dacht helemaal op mijn plek te zijn. Als ik nu terugkijk realiseer ik mij dat ik inderdaad op mijn plek was. Dat was de tijd dat ik goed mezelf leerde kennen, maar ook bepaalde gebeurtenissen uit het verleden probeerde te begrijpen. Volledig de persoon achter de acties snappen zal ik nooit. Ik heb geleerd het een plekje te geven en de acties zelf te snappen dat kan ik nu wel. Deze ervaringen die ik heb opgedaan, tijdens de opleiding SPH gaan mij in de toekomst alleen maar een betere leerkracht maken denk ik.

Toelatingseisen PABO deeltijd

Om te worden toegelaten aan de driejarige deeltijdopleiding gelden er toelatingseisen. Deze worden toegelicht via de website van de Hva voor de opleiding PABO deeltijd. Hieronder volgt een klein beeld van de toelatingseis, je moet in het bezit zijn van een onderstaande diploma’s:

  • afgeronde hbo- of wo-bachelordiploma
  • afgeronde vwo-diploma
  • Buitenlands diploma moet opgewaardeerd zijn op vwo niveau door de HvA zelf
  • uitzondering: Havo-diploma met minimaal een 8 als gemiddeld cijfer. Wel gelden er extra landelijke toelatingstoetsen, voor de vakgebieden aardrijkskunde, natuur en techniek en geschiedenis.

De eerst volgende mogelijkheid voor een open dag is 7 november 2020. Ik raad je aan als je interesse in de opleiding hebt of twijfelt juist dan naar de open dag te gaan. Tijdens de open dag is mij is daar zo veel meer duidelijker geworden.

Introductiedag PABO deeltijd jaar 1

Elk jaar is er een introductieweek. Hier vinden diverse activiteiten plaats zodat de studenten de school, maar ook elkaar leren kennen. Voor de deeltijders is dit eigenlijk maar een dag in plaats van een hele week. Door de corona was dit jaar de introductie een beetje anders ingedeeld, maar zeker niet minder leuk. Een gedeelte was op school, voor het praktische gedeelte met alle informatie die je vooraf je studie kreeg. Tot slot is het laatste gedeelte ergens op een externe leuke locatie, dit jaar was dat Artis. Doordat het op een externe locatie was hadden de studenten echt de tijd om elkaar te leren kennen. De kennismaking vond dan plaats op een informele manier.

De eerste week van de opleiding is inmiddels begonnen en zit er deels al weer op. Binnenkort neem ik jullie mee naar hoe ik de eerste week heb ervaren op de PABO deeltijd.

Over wat voor studie gerelateerde onderwerpen willen jullie nog meer lezen?

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Gerelateerde artikelen..

2 Comments

  1. Je gaat een hele, goede leerkracht worden, je bent super in het omgaan met kinderen…….heel veel succes….kus oma en opa

  2. […] hebt ben ik gestart met een nieuwe opleiding, namelijk de PABO. Afgelopen keer heb ik je verteld waarom ik voor de PABO heb gekozen, maar ook wat de toelatingseisen zijn en hoe de introductiedag is […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *