Foodies & Health Gastblogger Recepten

Gastblog recept | Pilav rijst, kalfsvlees en groenten

Het is weer tijd voor een recept deel woensdag, vandaag hebben we pilav rijst, kalfsvlees en groenten, een recept uit het Midden-Oosten van mij, Laila. Ik kook veelal op gevoel en heb nooit de keukenweegschaal bij de hand. Voor jullie probeer ik wel de hoeveelheden door te geven door middel van een glas, kopje of lepel. Voor vragen over een recept mag je me altijd berichten.

Hoofdgerecht, 4 personen, Midden-Oosterse keuken

Boodschappenlijstje

 • Risotto/paella rijst (Tosya Pirinc)
 • Vogeltongetjes of vermicelli
 • Roomboter
 • Kastanjechampignons
 • Sesamzaad wit
 • Kalfsreepjes
 • Oestersaus (Lee Kum Kee Panda Brand)
 • Soja saus 
 • Ketjap Manis
 • Black pepper sauce (Lee Kum Kee)
 • 4 knoflooktenen
 • Kippenbouillon 
 • Honing
 • Paprika poeder
 • Gemberpoeder
 • Kurkuma
 • Komijn
 • Zout en peper

Benodigdheden pilav rijst

1 glas = 200 ml

 • 1,5 glas risotto/paella rijst (Tosya Pirinc)
 • klein handje vogeltongetjes of vermicelli
 • 50 gram roomboter
 • 2 blokjes Kippenbouillon

Bereidingswijze pilav rijst

 • Was de rijst goed met koud water, tot het water helder wordt.
 • Was ondertussen een klein handje vogeltongetjes of vermicelli en bak deze in ongeveer 50 gram roomboter goudbruin.
 • Was de rijst nogmaals een keer met kokend water en laat de rijst dan 3 minuten in het water staan. Laat de rijst uitlekken en gooi die samen met de gebakken vogeltongetjes of vermicelli voor ongeveer 2 á 3 minuten op middel hoog vuur en blijf dit goed roeren.
 • Verkruimel de kippenbouillon blokjes en voeg wat zout en peper in de pan met rijst toe
 • Giet daarna kokend water bij de vogeltongetjes en rijst toe tot de rijst bedekt is met kokend water. Vervolgens deksel op de pan en laat het voor ongv 15/20 minuten op de lage stand koken. Controleer af en toe of de rijst al gaar is, als de rijst niet gaar is voeg dan nog een beetje kokend water toe.
 • Zodra de rijst gaar is zet je het vuur uit en bedek je de rijst met keukenpapier zodat de vocht opgenomen word.

Benodigdheden kalfsreepjes in black pepper saus 

 • 500 gram kalfsvlees in reepjes
 • 2 knoflooktenen
 • Soja saus 
 • 2 eetlepels Ketjap Manis
 • Black pepper sauce (Lee Kum Kee)
 • Zout en peper

Bereidingswijze kalfsreepjes in black pepper saus

 • Was je vlees en laat dit goed uitlekken
 • Snij je kalfsvlees in reepjes en wrijf dan de zout en peper in het vlees
 • Voeg daarna de  2 eetleppels Ketjap Manis, 1 theeleppel Black Pepper Sauce en een klein scheutje soja saus toe en meng dit goed met het vlees door elkaar heen en laat het marineren (je kan de marinade even laten staan om het goed in te laten trekken)
 • Voeg in de pan olijfolie uitgeperste knoflook toe en bak hier in het vlees goudbruin.
 • Voeg 2 eetlepels Black pepper Sauce samen met de goud gebakken kalfsreepjes toe, laat dit even sudderen
 • Voeg daarna ongeveer 75 a 100ml water bij en laat dit samen met het vlees sudderen tot het vlees goed gaar is. 
 • Hoe meer water en hoe meer black pepper sauce hoe meer hoeveelheid je hebt als saus

Benodigdheden champignons met sesam 

 • 250 gram Kastanjechampignons 
 • 2 eetlepels Oestersaus 
 • 3 eetlepels ketjap manis
 • 2 eetlepels honing
 • zout en peper naar smaak
 • Sesamzaadjes voor de garnering

Bereidingswijze champignons met sesam 

 • Voeg in een kom de honing, oestersaus en Ketjap manis toe en meng dit met elkaar en laat dit even staan.
 • Maak de champignons goed schoon, na het schoonmaken snij je de champignons in 4 stukjes.
 • Doe wat roomboter in de pan en bak de champignons goudbruin.
 • Zet hierna het vuur wat lager en voeg het mengsel van honing toe en laat dit even samen opbakken en voeg daarna zout, peper toe met wat sesamzaad.
 • Laat het even 2 minuten samen pruttelen en zet het vuur uit en garneer nog met wat sesamzaad overheen.

Benodigdheden spinazie

 • 600 gram verse blad spinazie 
 • Klein scheutje ketjap manis 
 • 3 knoflooktenen 
 • 1 tl Paprika poeder
 • 1 tl Gemberpoeder
 • 1 tl Kurkuma 
 • ½ tl Komijn
 • Zout en peper na smaak

Bereidingswijze spinazie

 • Was de spinazie en laat deze goed uitlekken
 • Voeg de 3 geperste knoflooktenen in een pan met olijfolie toe.
 • Gooi hierbij de uitgelekte spinazie erbij en dek het af met een deksel.
 • Voeg de rest van de kruiden samen met een scheutje ketjap Manis toe als de spinazie is geslonken
 • Bak de spinazie zonder deksel op tot het vocht verdampt.

Variatietip: zelf heb ik het gerecht gegarneerd met zwarte en witte sesamzaad

Ben jij ook bekend met pilav rijst?

Je kan mij ook volgen op Instagram en Pinterest en blijf altijd up to date en volg ook Daantjeslife op social media via FacebookInstagramPinterestTwitter of Bloglovin’

Liefs,
Laila ♡

Laila

Mijn naam is Laila, ik ben 30 jaar en een Marokkaans Nederlandse moeder. Ik heb twee kinderen, een zoon van bijna drie jaar oud en dochter van bijna zes maanden. Zoals je begrijpt heb ik mijn handen vol aan twee kleine kinderen. In december 2016 heb ik een zwaar auto-ongeluk gehad en sindsdien is mijn leven heel anders dan het voorheen. Voor het ongeluk werkte ik fulltime voor de KPN als receptioniste, wilde ik beginnen aan een HBO studie Rechten en reisde ik veel. Na het ongeluk was ik mijn passies kwijt en daarbij ook mezelf, omdat ik door de nasleep van het ongeluk niet meer kon doen wat ik wilde doen. Noodgedwongen ben ik thuis komen te zitten en pas toen ik moeder werd begon ik weer mijn oude ik terug te vinden. Mijn kinderen staan voor mij op nummer 1 en door hun liefde begon ik weer op te bloeien. De pijn van het ongeluk zal nooit helemaal weg gaan, maar als ik mijn kinderen met een glimlach zie verzacht dat mijn pijn.

Ik hou van lekker eten en vind het vooral leuk om voor andere te koken. Daarnaast heb ik een opleiding afgerond van Binnenhuis styling, het is dan ook geen geheim dat ik een passie heb voor interieur. Daarnaast heb ik nog meer passies zoals fotografie en kan ook genieten van een boek op zijn tijd. Helaas heb ik niet meer de concentratie die ik voor het ongeluk had, maar gelukkig kan ik nog genoeg ondernemen met mijn kinderen en dat doe ik dan ook met veel plezier. Zoals je wel begrijpt heb je met kinderen altijd wel een uitlaadklep voor jezelf nodig, voor mij is dat schieten. Om de week ga ik naar de schiet vereniging, daar heb ik een momentje voor mezelf zonder de kinderen. Tevens kan ik hier even goed tot rust komen en mezelf weer opladen want een uitgeruste mama is een happy mom.

Voor nu begin ik als gastblogger voor Daantjeslife (leuk feitje: Daniella is mijn nicht) en wie weet ga ik het zo leuk vinden en start ik ooit een eigen blog. Via mijn blogs wil ik jullie meenemen in het leven van een moeder van twee jonge kinderen en alles wat erbij komt kijken.

Leuke weetjes over Laila

♡ hecht heel veel waarde aan haar familie
♡ is een echte perfectionist
♡ houdt van schoonmaak, dat brengt haar rust
♡ wordt chagrijnig van regen
♡ heeft 6 jaar aan kickboksen gedaan
♡ irriteert zich vaak aan andere bestuurders op de weg
♡ is een echte koopjesjager

Je kan Laila ook volgen op Instagram en Pinterest en blijf altijd up to date en volg Daantjeslife op social media via Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter of Bloglovin’

Liefs,
Laila ♡

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.