Buitenspelen met de kleuters op de basisschool. Ja hoe ervaar je dat als juf in opleiding. Ik dacht altijd dat de kids gewoon los gaan en de leerkrachten ook buiten even luchtje scheppen en oogje in het zeil houden. Maar ik heb mij enorm vergist wat een organisatie en geregel komt erbij kijken.
Van binnen naar buiten
De organisatie begint binnen al vanaf het moment dat de kinderen weten dat ze naar buiten gaan. De kinderen moeten allemaal naar de gang hun jassen, handschoenen en sjaals om doen. Ze verzamelen zich erna in tweetallen bij de deur om naar beneden te gaan. Achter elkaar gaan ze naar beneden de trap af langs de leuning, hier en daar moet er iemand gecorrigeerd worden langs de leuning te blijven lopen. Er loopt altijd een leerkracht voorop en een achteraan. Beneden aangekomen wachten de kinderen twee aan twee tot iedereen beneden is, pas dan mogen ze oversteken.
De speeltuin
Op elke basisschool is de speeltuin anders, bij de een is de speeltuin een deel van de school en bij de ander is hij er los van. Mijn eigen basisschool van vroeger had de speel gedeelte rondom het pand en op diverse plekken een glijbaan, klimrek of schommel. Mijn huidige stageschool heeft een ontdektuin beneden aan de achterkant, maar ook voor aan de overkant een enorm groot park waar je kan spelen met een gigantische zandbak, een speeltuin met klimrekken, maar ook voetbalveldjes. De middenbouw speelt in de grote speeltuin waar zij ook kunnen klimmen. De onderbouw daarentegen spelen in de grote zandbak waar ook veel te beleven is.
Reden van buitenspelen
Voorheen dacht ik altijd hoe de speeltuin is maakt niet uit het gaat er om dat de kinderen kunnen uitrazen. Nu weet ik wel beter, het buitenspelen gaat om zoveel meer dan alleen uitrazen. De leerkrachten hebben altijd voor de kleuters een bak mee met diverse attributen waar ze iets mee kunnen doen. Er zitten emmertjes, schepjes en zeefjes in, zo kunnen de kinderen helemaal los gaan in de zandbak. Met het samenspelen leren de kinderen om te gaan met de meningen van andere, ze willen immers niet allemaal het zelfde.
Wat kunnen ze doen
Een gedeelte van de kinderen willen voetballen, zij mogen dan gaan voetballen buiten de grote zand bak om zolang het maar ervoor is en in het zicht. De rest van de kinderen spelen in de grote zandbak oftewel voetballen met de meester of nep taarten bakken met de juf. Bijna een uur lang kunnen ze met hun leerkrachten samen buiten spelen, lekker in de frisse even uitwaaien, maar ook natuurlijk uitrazen.
Hoe heb ik het ervaren
Heerlijk om buiten met de kindjes te zijn en even alleen aan het spelen te denken. Ik merkte dat ik op die manier veel meer de tijd had om een band met ze op te bouwen. Zelf heb ik met een paar kinderen tikkertje gespeeld en persoonlijk vond ik het heerlijk, Tuurlijk ben je als leerkracht ook bezig met wat om je heen gebeurd met buitenspelen gebeuren er altijd wel kleine ongelukjes. Kan niet wachten om volgende week weer naar de basisschool te gaan en buiten te spelen met de kleuters.
Kan je nog je eigen buitenspeeltijd herinneren van de basisschool en hoe vond je dat?
Foto door Markus Spiske op Unsplash
*Dit artikel bevat affiliate links
Volg Daantjeslife op social media via Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.
Veel liefs,
Daantje ☆