Lifestyle Persoonlijk Relaties Zelfliefde

De zoektocht naar mezelf

Al geruime tijd ben ik bezig met mezelf aan het terugvinden. Eigenlijk meer met ontdekken wie ik ben en waar ik voor sta. Maar dan ook vooral mijn eigen keuzes maken. Dit komt vooral doordat ik veel te veel altijd me aantrok van anderen. Ik besloot nooit voor mezelf wat ik wilde. Nee ik vroeg om de mening van anderen en op basis van hun mening maakte ik een keuze. Door de zoektocht naar mezelf te starten leerde ik dat het ook anders kan. Natuurlijk gaat dat niet zonder vallen en opstaan.

Wat wil ik zelf?

Jarenlang heb ik dat zo volgehouden en vond het allemaal best. Nooit hoefde ik zelf erbij stil te staan. En nooit vroeg ik “Wat wil ik zelf?” of “Wat zou ik doen als de keuze geheel aan mij was?”. Nu voor het eerst sta ik vaker stil bij wat ik wil en doe ik het op mijn eigen manier. Ik durf eindelijk wat meer op mijn eigen gevoel te vertrouwen. Geloof me na jaren het anders gedaan te hebben is het heel lastig om de regie zelf terug te pakken. Vaak neig ik dan ook om weer te gaan vragen aan anderen hoe zij het zouden doen. Soms doe ik dat ook wel, maar toch probeer ik vaker stil te staan bij “Wat wil ik zelf?”. Die vraag is dan ook de moeilijkste die ik moet stellen tijdens de zoektocht naar mezelf.

Op de automatische piloot

De afgelopen jaren waren vol ups in mijn leven maar ook vol vele downs. Ik ga dan altijd door op de automatische piloot, zolang ik maar niks hoef te voelen. Dat altijd maar doorgaan met alles eist op een geven moment wel zijn tol. Want ja als jij je hoofd en lichaam geen rust gunt dan moet die stress er op een andere manier uit. Precies ook mede hierom ben ik in therapie gegaan en de zoektocht naar mezelf gestart. Ik trek altijd te laat aan de bel, ik wil het eerst zelf proberen. Maar dat gaat niet altijd goed en heb al heel wat keren in een diep dal gezeten.

Door op de automatische piloot door te gaan ontkende ik mijn eigen gevoelens tot ik niet meer anders kon. Ook ik ben een mens en hoor gevoelens te hebben en die ook toe te kunnen laten. Het is namelijk totaal niet gezond om je emoties te blokkeren en te doen alsof ze er niet zijn. Hoe langer je je gevoelens ontkent hoe moeilijker het wordt om ze weer toe te laten. 

Wat te doen als je het even allemaal niet meer weet

Juist omdat ik zelf jaren zoekende ben om de juiste balans te vinden en er nog dagelijks mee bezig ben. Besloot ik dat het tijd was om dit onderwerp aan te snijden. Ik wil mijn verhaal en de tips die ik gebruik met jou delen. Alle tips zijn op basis van mijn eigen ervaring en hopelijk helpen ze jou ook met “De zoektocht naar mezelf”. 

Negatieve gedachtes

Iedereen krijgt wel eens negatieve gedachtes als het even tegenzit. Dit kan zowel van korte of lange duur zijn. De een is er vatbaarder voor dan de ander. Maar in beiden gevallen is het belangrijkste om uit die negatieve spiraal te komen. Dit doe je door je negatieve gedachtes om te draaien naar iets positiefs, je focust je op de goede dingen. Soms zit het leven even tegen, soms heb je een baaldag. Dat hoort er allemaal bij, maar blijf er niet te lang in hangen. Op de langere termijn kunnen jouw gevoelens met je aan de haal gaan. Waardoor je zelfs een depressie of burn-out kan krijgen. Dus heb je een baaldag, zit het even tegen, heb je het gevoel alsof niks meer goed gaat? Neem dan even 10 minuten de tijd voor jezelf en doe de volgende oefening: 

Schrijf drie dingen op die minder goed gingen die dag. Tevens schrijf je ook drie dingen op die juist wel goed zijn gegaan. Begin bij iets kleins en makkelijks, zoals elke dag naar werk of school gegaan. Dit lijkt misschien iets normaals maar voor iemand die slecht in zijn of haar vel zit kan dat een enorme stap zijn. Als je zowel negatieve als positieve dingen hebt opgeschreven, bedenk dan kort hoe jij het die dag wel had willen zien. Probeer de drie dingen die tegenzaten hierin te verwerken, maar dan geformuleerd naar iets positiefs. Je leert je brein op deze manier om de negatieve gebeurtenissen om te zetten naar iets positiefs. Dit kan een volgende keer als je je minder goed voelt goed van toepassing komen. Zodat je je juist gaat focussen op alles wat wel goed gaat. 

Soms heb je zo een dag dat het even niet gaat, maar wil je ook de oefening niet doen. Ook dat soort dagen zijn goed, zolang je je gevoelens blijft herkennen. Neem de tijd om alles even te voelen en geef jezelf erna de tijd om er mee te dealen. Herpak je aan het einde van de dag en laat alle negatieve energie los. Morgen is er een nieuwe dag, vol met nieuwe kansen. Het zou zonde zijn als je die kansen niet kan aangrijpen omdat jij nog zo gefocust bent op wat niet goed gaat en in die negatieve spiraal blijft hangen.

In het begin zal het wat onwennig voelen, maar zodra je brein gewend is aan al dat positieve zal je zien dat je veel al automatisch zal doen. Tuurlijk moet je ook echt bewust er mee bezig blijven tot het een gewoonte is geworden. Heb je niet de tijd om even je in je eigen wereld te bevinden en even je gevoelens toe te kunnen laten. Neem dan een moment rust, herpak jezelf en gun je die tijd op een later moment wanneer je niet die belangrijke presentatie op werk hebt. 

Drukke week

Een agenda vol afspraken en verplichtingen kan leuk zijn, maar ook vermoeiend. Een te drukke volgeplande week brengt daarom ook veel stress met zich mee. Echter hebben wij die stress vaak pas achteraf door. Want ja wie wil er nou saai overkomen en feestjes of uitjes afwijzen. Ik hoor het je al zeggen “Ja, maar dan kan ik toch niet maken tegenover mijn vrienden??”. Dit is echt iets wat ik heb moeten leren tijdens de zoektocht naar mezelf. Ik dacht ook altijd maar aan een hoog sociaal leven en vergat het belangrijkste. Ik vergat mezelf.

Vergeet al die gedachtes en denk ook echt aan jezelf. Heb jij behoefte aan rust? Wil jij helemaal niet de deur uit? Dan heb je je antwoord al. Trek je lekker terug en pak je rust. Lees een goed boek of ga een serie bingewatchen of iets anders leuks doen waar jij van kunt ontspannen. Tijdens de zoektocht naar mezelf heb ik echt geleerd hoe belangrijk dat was.

Om de dagelijkse stress los te kunnen laten is het belangrijk om elke dag te ontspannen. Het is belangrijk dat je elke dag minimaal een half uur voor jezelf neemt en iets doet wat jij wil. Een half uur per dag kan je vast wel vrijmaken in je drukke schema, het is maar een klein half uurtje per dag die je investeert in jezelf. Tijdens mijn zoektocht naar mezelf ben ik erachter gekomen dat ik eigenlijk helemaal niet dat dagelijkse momentje voor mezelf had, maar altijd maar doorging op die automatische piloot. Ik trok me dan wel even terug om een serie te kijken, maar was met nog allemaal andere dingen bezig ook.

Ik leer nu nog steeds om echt dat moment voor mezelf te pakken en de volledige focus ook te hebben dat half uur voor wat ik aan het doen ben. Of je nou een serie gaat kijken, een boek lees, wat aan het schrijven bent, een bad neemt of met een koptelefoon op bed ligt. Dat maakt allemaal niet uit als je maar je aandacht erbij hebt, dus niet tijdens je serie kijken je boodschappenlijstje maken. Als je jezelf hebt aangeleerd om de volledige aandacht te hebben bij het half uurtje voor jezelf. Dan ga je langzaamaan ook leren om bij alles wat je doet gedurende de dag je volledige aandacht erbij te hebben. 

Negatieve reacties op jouw groeiproces

Ieder mens heeft meningen, meningen over je eigen leven, maar vooral meningen over het leven van anderen. Echter zit er wel een verschil qua uiting in. De een uit het zonder twijfel de ander is wat terughoudender die uit het alleen als ernaar gevraagd wordt. En een klein gedeelte die uit het nooit, dit kan uit angst komen of gewoon geen behoefte aan het uitten van een mening over iets waar hij of zij geen invloed op heeft. Tijdens de zoektocht naar mezelf ben ik echt tot de conclusie gekomen dat je de mening van andere met een korreltje zout moet nemen. Dus als jij net als ik in een veranderede levensfase zit dan is het vooral belangrijk om je eigen mening goed na te leven. De mening van andere kan je even parkeren.

Ik zeg niet dat je nooit advies meer kan vragen, maar zorg ervoor dat de keuze die jij maakt echt vanuit jezelf komt en niet gebaseerd is op de mening van andere. Waarschijnlijk vraag ik nu iets van je wat heel onnatuurlijk aanvoelt en geloof me ik weet daar alles van. Vaak neig ik nog steeds om mijn keuze te maken op basis van de mening van andere, soms zal dat ook nog wel gaan gebeuren. Dit is een groei- en leerproces waar zowel jij als ik door heen moeten. Er is licht aan het einde van de tunnel alleen als jij dat toelaat.

Dus verstop je niet langer maar kom uit voor je eigen mening, doe wat goed voor jou voelt. Doe alleen de dingen waar jij voor de volle 100% achter staat. Hou je bezig met alles in je leven wat je energie geeft en niet wat je energie kost. Tuurlijk zullen er dingen zijn die zowel energie geven als energie kosten, maar dat zijn de uitzonderingen. Als je het moeilijk hebt denk dan eraan hoe jij jezelf over vijf jaar wil zien, hou dat vast en ga door.

Ben jij ook gestart met “De zoektocht naar mezelf”? Hoe pak je dat aan? Waar loop jij tegenaan?

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Gerelateerde artikelen..