Foodies & Health Recepten

Recept | Giouvetsi

Het is weer zo ver, recepten deel woensdag! Dit keer ben ik voor langere tijd de keuken in gedoken om een Grieks traditioneel ovengerecht te maken. Namelijk giouvetsi geserveerd met een heerlijke frisse zelfgemaakte tzatziki.

Wist je dat de Lidl een paar keer per jaar Griekse week heeft met diverse lekkernijen, maar ook ingrediënten die in voor dit recept heb gebruikt. Kritharaki of te wel gerst haal ik vaak tijdens die Griekse week bij de Lidl. Maar geen zorgen mocht die al geweest zijn kan je ook orzo gebruiken, wat technisch gezien eigenlijk praktisch hetzelfde is. Het wordt niet alleen gebruikt in de Griekse keuken, maar ook in de Italiaanse, Israëlitische, Turkse en Arabische keuken. Kortom een product wat veelal gebruikt wordt in de landen rondom de middellandse zee.

Hoofdgerecht, 4-5 personen, Griekse keuken

Ingrediënten giouvetsi

  • Runder sukadelappen 800 gram
  • Twee uien
  • Twee teentjes knoflook
  • 500 gram kritharaki of orzo
  • Heinz tomato frito (purée) 780 gram
  • Twee blokjes runderbouillion
  • Twee eetlepels Italiaanse/Provençaalse kruiden
  • Tomaten blokjes met basilicum 350 gram
  • Olijfolie klein scheutje
  • Peper en zout op smaak
  • Geraspte kaas (smaak naar keuze)

Bereidingswijze giouvetsi

  • Snij de runder sukadelappen in blokjes en snij de uien fijn of snipper ze in de blender
  • Pel de knoflook tenen en stop ze in de knoflookperser
  • Doe een scheutje olijfolie in de hapjespan en fruit de ui en knoflook aan
  • Zodra het een beetje glazig is voeg dan het vlees erbij met wat peper en zout naar smaak
  • Als het vlees en beetje bruinig en bijna gaar is voeg dan beiden tomatenpuree toe samen met runderbouillon blokjes, de kruiden en twee koffie kopjes met water
  • Het is belangrijk dat het vlees goed kan sudderen en er voldoende vocht in blijft zitten
  • Het vlees moet anderhalf a twee uur sudderen, zorg dat er ook na die 2 uur nog voldoende vocht in zit
  • Voeg de kritharaki/orzo toe in de hapjes pan en kook het voor 5 minuten door
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden
  • Stop vervolgens alles in een ovenschaal en voeg als topping de geraspte kaas eroverheen
  • Zet de ovenschaal in de voorwarmde oven en na 30 minuten is het klaar

Kritharaki of te wel gerst haal ik vaak tijdens die Griekse week bij de Lidl. Maar geen zorgen mocht die al geweest zijn kan je ook orzo gebruiken, wat technisch gezien eigenlijk praktisch hetzelfde is

Bijgerecht, 4-5 personen, Griekse keuken

Ingrediënten tzatziki

  • Halve kilo kwark
  • Komkommer
  • 2 a 3 teentjes knoflook
  • Olijfolie 2 eetlepels
  • Peper en zout op smaak

Bereidingswijze tzatziki

  • Schil en rasp de komkommer
  • Knijp al het vocht van de komkommer eruit dit kan met je handen of met een schone theedoek
  • Pel vervolgens de knoflook
  • Voeg de knoflook uitgeperst toe in een bak samen met alle andere ingrediënten zoals in het filmpje te zien is

Eet jij wel eens iets van de Griekse keuken? En zo ja wat eet je dan?

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.