Foodies & Health Recepten

Recept | Vasilopita (Griekse Nieuwjaarscake)

Een van mijn goede voornemens voor 2022 wordt zeker weten weer vaker bloggen! De recept deel woensdag houden we er mooi in! Heerlijk om de week te breken met diverse lekkere gerechten toch? Vandaag speciaal voor Oud en Nieuw heb ik een recept van een Griekse traditie, namelijk de Vasilopita (Griekse Nieuwjaarscake).

Nederlandse traditie

In Nederland eten wij ieder jaar traditioneel oliebollen en appelflappen, maar wist je dat die traditie ooit in de late middeleeuwen onder de armen begon met een oliekoek? De reden hiervan is dat oliekoeken worden gemaakt door ingrediënten die lang houdbaar zijn. De armen gingen na de jaarwisseling bij elkaar langs om de beste wensen voor het nieuwe jaar te geven. Ze kregen in ruil voor de beste wensen dan eten, dit was vaak dan een oliekoek. Pas in de 19e eeuw werd dit een oliebol, maar zo zie je maar weer nog steeds wordt deze traditie opgevolgd. Er is dan ook bijna geen huishouden die met de jaarwisseling geen oliebollen in huis heeft, of je zou zelf thuis maakt of haalt in de winkel.

Griekse traditie

In Griekenland is er ook een traditie met de jaarwisselig, namelijk de Vasilopita (Griekse Nieuwjaarscake). De Vasilopita wordt om middernacht om 00:00 uur aangesneden. De Vasilopita (Griekse Nieuwjaarscake) is een soort van mix tussen koek en cake en is rond en bedekt met poedersuiker, soms ook amandelen. In de Vasilopita (Griekse Nieuwjaarscake) is er een muntje gewikkeld in aluminiumfolie. Net zoals de Nederlandse traditie is ontbreekt de traditie van de Vasilopita (Griekse Nieuwjaarscake) in bijna geen enkel huishouden. De Vasilopita (Griekse Nieuwjaarscake) wordt na het aansnijden verdeeld onder alle aanwezige, wie de munt vind zal een jaar vol met geluk krijgen! De stukjes worden volgend traditie, als volgt verdeeld:

1. Jezus Christus
2. Heilige maagd Maria
3. Het huis
4. De heer des huizes
5. De vrouw des huizes
6. De kinderen des huizes (van oud naar jong)
7. De gasten (van oud naar jong)

Vasilopita (jaarwisseling traditie), 12 personen, Griekse keuken

Ingrediënten

  • 300 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 7 gram mahleb
  • 1 zakje vanille poeder
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel noodmuskaat
  • 4 eieren
  • 75 gram melk
  • 2 sinaasappels

Bereidingswijze

  • Verwarm de hetelucht oven voor op 160 graden
  • Voeg de boter en poedersuiker bij elkaar in de kom van de mixer, klop het tot de boter luchtig is ongeveer 2-3 minuten
  • Zet de mixer uit en maak de zijwanten schoon en klop alles voor nog eens 5 minuten
  • Als je een keukenmachine hebt kan je alvast door naar de volgende stap, anders wachten tot de 5 minuten voorbij zijn
  • Voeg in een kom de suiker, de nootmuskaat, de mahlab en 2 eetlepels van het meel toe, roer alles goed door met een lepel
  • Rasp de schil van de sinaasappels
  • Het poeder mengsel mag worden toegevoegd aan het mengels van boter en poedersuiker
  • Voeg vervolgens ook de geraspte sinaasappels schil toe samen met het zakje vanille poeder en klop dit op lage snelheid terwijl je de eieren één voor één toevoegd
  • Zt de mixer uit giet de melk erbij, roer alles goed door met een vork
  • Voeg vervolgens het resteerde meel toe en blijf alles goed doorroeren met een vork (of laat de mixer op lage snelheid het werk voor je doen)
  • Vet de springvorm voor de taart goed in, zorg dat je een springvorm eeen verwijderbare bodem heeft met een diameter van rond de 25 cm
  • Wikkel het muntje in aluminiumfolie en voeg die toe in het mengsel
  • Giet het mengsel in de springvorm en verdeel met een spatel het mengsel goed
  • Bak de Vasilopita (Griekse Nieuwjaarscake) voor 30 minuten op 160 graden en bak vervolgens nog 15 minuten op 180 graden
  • Let goed op de kleur en maak de oven niet tussendoor open om verzakking van de Vasilopita (Griekse Nieuwjaarscake) te voorkomen
  • Wanneer je de Vasilopita (Griekse Nieuwjaarscake) uit de oven haalt kan je de bovenkant bestrooien met poedersuiker en zet de Vasilopita klaar om uit te serveren

Tip: Plaats de Vasilopita (Griekse Nieuwjaarscake) op een mooi taart plateau met deksel, voor een nog mooier presentatie, maar ook zodat die niet uitdroogs. De Vasilopita (Griekse Nieuwjaarscake) wordt immers pas om of na 00:00 uur aangesneden

Heb jij speciale tradities voor rondom de jaarwisseling?

*Dit artikel bevat affiliate links

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *