Afvallen & beweging Foodies & Health Gezondheid Persoonlijk

Mijn strijd tegen de kilo’s – week 6 en 7

Afgelopen keer had ik jullie al op de hoogte gesteld dat ik door het alleen maar thuiszitten hoogstwaarschijnlijk ben aangekomen en inderdaad de dag na het posten van mijn artikel over week 4 en 5 heb ik me gewogen en zat er alweer 1,5kg aan. Zoals afgesproken heb ik ongeveer een week mijn voeding bijgehouden via de Food app, hier ben ik tot de conclusie gekomen dat ik voornamelijk de fout in ga met veel verkeerde koolhydraten en suikers. Na die week ben ik dan ook gelijk begonnen met het zoeken naar iets om de koolhydraten te verminderen en misschien zelfs volledig over te stappen op een ketogeen dieet. Via iemand die ik op Instagram volg ben ik in aanraking gekomen met haar keto guides, ik maak gebruik van de guide om de koolhydraten af te bouwen, deze duurt zes weken. Eind week zes ben ik hiervoor alle boodschappen in huis gaan halen, om zo een volledige week de koolhydraten af te bouwen. Tijdens deze week mochten we tot 150 gram koolhydraten per dag eten, en eigenlijk wordt het programma elke 2 weken strenger, tot je uiteindelijk overstapt op een volledige ketogene voedingswijze. De eerste twee weken mag je 100-150 gram koolhydraten, erna twee weken lang mogen we tussen de 50-100 gram koolhydraten. tot slot de laatste twee weken mogen we 30-40 gram koolhydraten, hier stap je over op volledig ketogeen dieet. Nou moet ik eerlijk zeggen vind ik niet alles lekker van wat we mogen eten en heb zelf genoeg kookboeken in huis dus bedacht ik me dat ik net zo goed zelf gaan doen.

Ik heb nog even afgewacht totdat de week voorbij was om te kijken of ik echt afval met koolhydraten verminderen, om dan te kijken wat het beste voor ons werkt. Ik zat nog steeds in mijn hoofd met het keto dieet, maar nu ook met koolhydraatarm, ze lijken namelijk onwijs veel op elkaar. Het verschil is dat je met een koolhydraatarm tussen de 50 en maximaal 150 gram koolhydraten per dag mag en met een keto dieet mag je maar 20 tot maximaal 50 gram koolhydraten per dag (bron: voedingscentrum.nl). De eerste week waar ik 100-150 gram koolhydraten per dag mocht is me redelijk goed vergaan, de eerste dagen waren wel wat zwaarder omdat ik echt aan afkicken was van de suikers. Ik had hierdoor in het begin onwijs veel hoofdpijn, was erg moe en super chagrijnig. Opeens voelde ik me dag vier onwijs energiek toen ik wakker werd en ook de gehele dag verliep mij een stuk makkelijker dan in het begin. Ik heb me afgelopen week veel ingelezen in diverse dieeten en ben tot de conclusie gekomen dat voor iedereen anders is en voor iedereen wat anders werkt, het is aan jou om zelf uit te vinden wat precies werkt. Wel wordt overal aan te raden om zeker een dag uit te kiezen als cheatday, nou is het niet de bedoeling dat je die dag er weer zoveel eet dat al het werk van die hele week verloren gaat. Het is juist de bedoeling dat jij op je cheatday iets anders kan eten, bv. een keertje uiteten, een feestdag, een lunch buiten de deur etc. Tuurlijk zijn ook hier uitzonderingen in, op feestdagen heb je vaak wel meerdere dingen gepland en zeker als je een relatie hebt dan moet je langs je eigen familie en langs je schoonfamilie, denk bewuster na wat je eet en of je het eet omdat je er echt naar uitkeek of puur uit verveling. Dit soort bewuste keuzes zorgen al voor veel verandering in jouw eetpatroon en dat zelfs tijdens je cheatday. Alcohol is ook echt een boosdoener als je wat probeert af te vallen, ik heb daarom met mijzelf afgesproken dat ik alleen in het weekend een wijntje mag of iets dergelijks en door de weeks helemaal niet, tenzij er echt iets te vieren valt. Als je een wijndrinker bent dan is het verstandig om over te stappen op rode wijn, dit is stukken beter dan witte wijn en je slaapt er heerlijk van. Heb je een feestje en ben je op zoek naar een lekker drankje, maar niet al te slecht voor de wijn? Ga dan voor een Vodka met Spa Rood en een schijfje citroen, dit drankje is lekker in de zomer, maar ook in de winter, met amper calorieën en nul koolhydraten.

Na een hele week compleet op mijn voeding te hebben gelet en mij ook echt te hebben gehouden aan de hoeveelheden qua koolhydraten mocht ik mij eindelijk zondag ochtend wegen. Ik hoopte natuurlijk dat ik was afgevallen en was dan ook super blij verrast toen ik erachter kwam dat ik maar liefst 2,5 kg kwijt was. En al helemaal omdat achteraf ik deze week wel mee vond vallen en het verminderen van de koolhydraten mij goed is vergaan. Ik ben me toen gaan verdiepen in mijn koolhydraatarme kookboeken en ook online veel opgezicht en heb wat ideeën opgedaan voor een weekmenu, wel houdende aan de aantallen qua calorieën. Ik heb het iets aangepast dan wat er in de keto start guide stond, ik heb namelijk de eerste week 100-150 gram koolhydraten gegeten en ga nu een week tegenmoet waar we 100-130 gram koolhydraten mogen eten. De week erna ga ik voor 100 gram koolhydraten en eigenlijk wil ik dat aanhouden en kijken of we dan nog steeds blijven afvallen. Ik ben dus bezig met een eigen afval experiment, dit is erg leuk om te doen, maar zeker ook veel werk. Ik moet namelijk alle recepten zoeken, de koolhydraten berekenen en dan ook nog eens kijken hoe ik per dag uitkom met voldoende voeding, maar niet boven mijn koolhydraatbehoefte ga zitten. Als ik dan het weekmenu heb opgesteld moet ik gaan kijken wat ik allemaal moet hebben voor mijn boodschappenlijstje, al met al ben ik wel even bezig, maar voor nu vind ik het nog wel leuk om te doen.

Gister zondag was het eerste Paasdag en hadden we een heerlijke sinner sunday, daar keken we de hele week al naar uit, maar tegelijkertijd heb ik ook weer onwijs zin om deze week verder te gaan met mijn eigen gemaakte schema. Ik ben niet alleen onwijs benieuwd of ik volgende week ook weer ben afgevallen, maar ook of alle gekozen recepten lekker zijn. Binnenkort zal ik wat gerechten gaan delen op de recepten woensdag. Zoals iedereen wel gemerkt heeft zijn de sportscholen nog steeds dicht, tuurlijk zijn er talloze oefeningen die je binnenhuis kan doen, maar de beste oefening is toch wel wandelen, dat is makkelijk te doen niet veel voor nodig en doe je inprincipe al dagelijks. Ik had nog een Fitbit thuis liggen en heb die maar weer eens uit de kast getrokken om zo mijn stappen dagelijks te kunnen tellen, maar ook voor mezelf doelen in te kunnen stellen, een Fitbit meet namelijk alles van je slaap tot aan je actieve activiteiten en zelfs je hartslag. Dit was in het begin best een confrontatie want door mijn overgewicht maakt mijn hart overuren, iets wat duidelijk terug te zien is aan mijn hartslag zowel in ruststand als wanneer ik actief ben. Ik hoop dat met het afvallen ik ook mijn hartslag kan zien verbeteren, mijn enige doel is namelijk gezond worden en weer blij worden van mezelf in de spiegel zien. Ik doe zittend werk, waardoor ik nu in al mijn pauzes even naar buiten ga een frisse neus halen, maar ook even kan bewegen en niet de hele dag in dezelfde houding achter mijn computer zit. Mijn moeder kwam met een hele goede tip nu de sportscholen dicht zijn, zij is namelijk ooit na haar zwangerschap van mijn jongste zusje rond de 40 kg afgevallen puur door traplopen. Je zal wel raar naar je scherm kijken als je dit nu zo zit te lezen, maar ik meen het serieus. Toen wij nog in Nederland woonde hadden wij een eengezinswoning met een trap naar de eerste verdieping. Mijn moeder rende, ja rende, deze trap elke ochtend en avond minimaal 50 keer op en af (samen dus 100 keer op een dag) en heeft daardoor haar conditie opgebouwd, maar ook in minder dan een jaar 40 kg verloren. Het waren dan wel haar zwangerschapskilo’s maar toch ook echt 40 kg wat zij hierdoor is kwijtgeraakt.

Zelf ben ik al meerdere malen in het verleden rond de 10 kg kwijt geraakt, apart van elkaar, maar elke keer verviel ik in mijn oude patroon, daarom ga ik er nu voor de volle 100% voor en doe er alles aan om niet terug te vallen in mijn oude patroon. Ik geloof als ik het toen kon, dat ik het nu ook kan, ik moet het zelf hard genoeg willen en er ook echt voor gaan. Voor mezelf heb ik kleinere doelen gesteld, zodat de trap die ik op moet om af te vallen die gelijk zo groot lijkt, maar alles in kleine stapjes gaat. Ik merk doordat ik in kleine stapjes denk en zelf zo bezig ben met mijn eigen menu’s opstellen veel gemotiveerder ben dan ik voorheen altijd was. Voorheen begon ik onwijs gemotiveerd maar dat nam al vaak na een paar dagen af, nu kijk ik steeds uit naar die sinner sunday, maar ook weer naar een nieuwe week waar ik zelf alles in elkaar kan flansen.

Afgelopen week had ik jullie een schema laten zien wat handig is om in te vullen in het begin als je gaat beginnen met afvallen. Het tabel is er voor jezelf om je progressie bij te houden qua gewicht, qua BMI, maar vooral qua centimeters. Nou ben ik zelf de centimeters vergeten en weet dus niet of ik daar wat in kwijt ben, dat is dus iets wat ik pas volgende week kan gaan zien.

Hoe vergaat het jullie als je wil afvallen?

Foto door anonymous op Unsplash

Volg Daantjeslife op social media via Instagram, FacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Gerelateerde artikelen..

2 Comments

  1. […] Afgelopen week had ik al verteld dat ik een eigen schema in elkaar geflanst had, dit heb ik gedaan door middel van de diverse koolhydraatarme kookboeken die ik thuis heb liggen. Dit is wekelijks een behoorlijke klus, maar ik krijg er langzaam aan meer handigheid in en weet precies wat voor soort maaltijden ik over de dag kan combineren samen. Deze week is mij aardig goed vergaan, soms is wel wennen dat ik bepaalde dingen niet kan eten of maar tot een bepaalde hoeveelheid, maar ik weet waarvoor ik het doe en zet daarom gewoon door. Ook dit keer ben ik weer afgevallen, maar hoeveel dat horen jullie volgende week, ik wil dan namelijk een update plaatsen van de hele maand april, hoeveel ik ben verloren qua gewicht. Vanaf dat moment ga ik ook centimeters bij houden, ik ben namelijk mijn meetlintje kwijtgeraakt en kan het nu nog niet opmeten. […]

  2. […] Afgelopen week had ik al verteld dat ik een eigen schema in elkaar geflanst had, dit heb ik gedaan door middel van de diverse koolhydraatarme kookboeken die ik thuis heb liggen. Dit is wekelijks een behoorlijke klus, maar ik krijg er langzaam aan meer handigheid in en weet precies wat voor soort maaltijden ik over de dag kan combineren samen. Deze week is mij aardig goed vergaan, soms is wel wennen dat ik bepaalde dingen niet kan eten of maar tot een bepaalde hoeveelheid, maar ik weet waarvoor ik het doe en zet daarom gewoon door. Ook dit keer ben ik weer afgevallen, maar hoeveel dat horen jullie volgende week, ik wil dan namelijk een update plaatsen van de hele maand april, hoeveel ik ben verloren qua gewicht. Vanaf dat moment ga ik ook centimeters bij houden, ik ben namelijk mijn meetlintje kwijtgeraakt en kan het nu nog niet opmeten. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *