Als kind moest ik er niet aan denken om ooit oesters te eten, het idee alleen al! Nu als dertiger kan ik niet wachten om weer oesters te gaan eten! Oesters, je houdt ervan of je houdt er niet van. Ben je een echte zeevruchten liefhebber, maar heb je nog nooit oesters gegeten? Lees dan gauw verder! Het eten van oesters is een culinaire ervaring, een ervaring die je niet wil missen. Oesters hebben een unieke smaak en een bijzondere textuur, het is daarom belangrijk om te weten hoe je oesters eet. In dit artikel neem ik je mee hoe je volop van oesters kunt genieten, hoe je ze op de juiste manier eet en wat kleine oester recepten, zodat je oesters op verschillende manieren kan ervaren.
Oesters kiezen
Om volop te kunnen genieten van oesters, moet je ervoor zorgen dat je de juiste oesters hebt gekozen, daarom begint de culinaire ervaring bij het kiezen van verse oesters van hoge kwaliteit. Let niet alleen op de geur, maar ook of de oester gesloten is. Een oester van hoge kwaliteit heeft een frisse zeeachtige geur. Mocht de oester niet gesloten zijn, dan moet je er zachtjes op tikken. Als de oester leeft dan sluit de schelp vanzelf. Gebeurd er niks, dan is de oester mogelijk al dood en kan je de oester weg gooien.
Juiste gereedschap voor oesters
Om de oester schelp open te maken heb je het juiste gereedschap nodig. Je hebt speciale oestermessen, waarmee je voorzichtig de oester kan openen zonder de oester zelf te beschadigen. Een andere goede tip is doe ovenwanten aan, oesterschelpen hebben namelijk vaak scherpe randen.
Hoe open je een oester?
Je wil natuurlijk niet dat de oester beschadigd bij het openen van de schelp, zorg daarom dat je geduldig bent en niet te veel druk uitoefent. De oester moeten worden geplaatst met de platte kant naar boven en het oestermes steek je in de opening bij het scharnier erin. Beweeg het mes zachtjes heen en weer, zodat je de schelp voorzichtig kan openen zonder de oester te beschadigen. Inspecteer de inhoud na het openen van de oester, verwijder dan eventuele schelpgruis en indien nodig spoel je de oester af onder koud water.
Diverse oester smaken
Een echte oyster lover houdt van de pure oester smaak, maar kan ook zeker een oester met een smaakje waarderen. Je kan de oesters op verschillende manieren serveren en presenteren. De rauwe oesters serveer je op een bedje van ijsblokjes of geschaafd ijs. Terwijl je gegratineerde oesters juist niet op ijs moet leggen, die kan je het best serveren op een bedje van grof zeezout of aluminiumfolie. Speciaal voor jou heb ik de meest voorkomende smaken opgeschreven:
- Oesters met citroen: Je kan ook genieten van een oester met een vleugje citroen. De citroen zorgt voor een extra frisse touch. Je krijgt deze smaak door wat peper en citroensap toe te voegen aan de oester.
- Oesters met rode wijnazijn: Deze combinatie voegt een pittige kick toe aan de oester. Snipper een sjalotje en meng dat met de rode wijnazijn samen met wat peper en zout naar smaak. Voeg een theelepel van dit mengsel toe per oester of serveer het erbij in een schaaltje.
- Gestoomde oesters met Oosterse dressing: Stoom de oesters voor 4 minuten in een metalen vergiet of in een mandje boven kokend water. Het voordeel van de oester stomen is dat ze al een stukje open gaan staan en hierdoor makkelijker te openen zijn. Meng rode peper met limoensap, sojasaus en limoenrasp. Voeg per oester een eetlepel toe aan de oester of serveer de Oosterse dressing in een schaaltje erbij.
- Gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas: Als je niet van rauw oesters houdt dan is dit echt een top combinatie! Door de zachte boter met peterselie en een snufje knoflookpoeder te mengen krijg je een heerlijke zelfgemaakte knoflookboter en die verdeel je over de oesters. Meng de panko met de parmezaanse kaas en strooi dit over de oesters. Om ervoor te zorgen dat de kaas smelt plaats je de oesters onder de gril tot de kaas een mooi goudbruin kleurtje krijgt. Serveer de oesters warm op een schaal en besprenkel met wat citroensap.
Hoe eet je oesters op de juiste manier?
Het leukste gedeelte is natuurlijk de oesters opeten, maar hoe eet je oesters op de juiste manier? Er is een verschil tussen de rauwe oester en de gegratineerde oester. De rauwe oester wordt koud geserveerd, terwijl de gegratineerde oester juist warm wordt geserveerd. De grote vraag is natuurlijk “Hoe eet je de oester op de juiste manier?”. Dit is voor alle oesters hetzelfde, maak de oester los van de schelp als die nog vastzit. Breng vervolgens de oester naar je mond en slurp voorzichtig de oester op. Wanneer je echt je smaak papillen wil triggeren, zorg dan dat je de oester minstens drie keer kauwt in plaats van de oester gelijk doorslikken. Door drie keer te kauwen komen alle smaken van de oester vrij en ervaar je optimaal de echte oester smaak.
Een oester kan je zoals je net hebt gelezen op veel verschillende manieren eten. Of het nu rauw, gestoomd of gegratineerde oesters zijn, het zijn oesters die vol zitten met diverse texturen en smaken. Met deze tips zorg jij de volgende keer voor een onvergetelijk culinair festijn tijdens jullie maandelijkse borrelavond met vrienden.
Welke oester variant is jouw favoriet?
*Dit artikel bevat affiliate links
Volg Daantjeslife op social media via Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.
Veel liefs,
Daantje ☆