Herfst self care
Advies Gezondheid

Herfst self care | Tips om de herfst door te komen

Zoals ik al in mijn eerder artikel aangaf is de herfst mijn favoriete seizoen! De herfst staat bekend om de mooie warme kleuren en de knusse sfeer, maar de herfst brengt nog meer met zich mee dan dat. Het weer tijdens het herfstseizoen brengt veel veranderingen mee die invloed kunnen hebben op onze gezondheid. Er zijn gelukkig veel manieren om zo gezond mogelijk de herfst door te komen. In dit artikel deel ik mijn herfst self care tips om goed de herfst door te komen.

Herfst opwarmers

Wist je dat er specerijen en groenten bestaan die ervoor zorgen dat je wordt opgewarmd? Doordat ze een positieve invloed hebben op je bloedsomloop wordt je lichaam extra verwarmt. Hieronder heb ik een paar van de specerijen en groenten op een rijtje gezet:

SpecerijenGroenten
SteranijsBoerenkool
KaneelPastinaak
KardemomPompoen
GemberRode kool
KruidnagelWortel
KurkumaZoete aardappel

Het is natuurlijk niet voor niks dat pompoen vaak in de herfst wordt gegeten en men veel gember thee drinkt. Zeker in de koude herfst en wintermaanden is het belangrijk dat je innerlijke vuurtje wordt opgestookt. Dit kan je doen door verschillende verwarmende specerijen toe te voegen. Het zijn niet alleen heerlijke groenten en specerijen, maar het is ook veel duurzamer. Om warmte uit je voeding te halen dan een radiator aan te zetten.

Mijn favoriete herfstrecepten

OntbijtLunchDiner
Carrotcake overnight oatsPompoensoepGeroosterde herfstgroenten
AppeltaarthavermoutPompoensalade en burrataPompoenrisotto
Brinta met kaneel en rozijnenSalade met geroosterde groentenStoofschotel
Havermout met gebakken banaanPastinaaksoepAndijvie stampot
PompoenpannekoekjesToast met feta en gekarameliseerde pompoenPlaatpizza met herfstgroenten

Fitness en beweging voor de beste herfst self care

Vaak zijn we in de zomer meer buiten dan in de herfst, wat eigenlijk enorm zonde is. Het is juist goed om ook in de koude herfst- en wintermaanden de deur uit te gaan en voor voldoende beweging te zorgen. Wanneer het weer het toelaat is het heerlijk om lekker buiten te wandelen. Nederland heeft prachtige herfstlandschappen te bieden, je hebt zelfs verschillende herfstwandelingen. Wanneer het buiten te koud en druilerig weer is dan kan je ook genoeg beweging binnen doen. Je kan bijvoorbeeld naar de sportschool gaan en fitnessen of een groepsles pakken. Zelf hou ik enorm van zwemmen. Vooral in de koude maanden is dat ideaal om je spieren weer lekker los en soepel te krijgen.

Overige herfst self care

Niet alleen je voeding en beweging is belangrijk, maar ook je mentale gezondheid en die wordt (te) vaak vergeten. Vooral wanneer de herfst in volle gang is. De klok weer een uur achteruit is gezet en het buiten nog vroeger donker wordt is je innerlijke batterij vaak vrij laag. Om ervoor te zorgen dat je batterij goed opgeladen is heb ik nog wat tips voor je verzameld:

Aromatherapie

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen om je innerlijke batterij weer op te laden is ontspannen. Iedereen ontspant op een andere manier, dat kan door middel van een boek lezen, een meditatie doen of iets anders. Zelf vind ik het enorm ontspannend om een boek te lezen, heerlijk met mijn plaid op de bank. Ik zet dan de diffuser aan met een heerlijke herfstgeur, zoals iets met kaneel of eucalyptus.

Hydratatie

Vaak hoor je alleen in de zomer dat je goed moet blijven drinken. Maar de rest van het jaar is dat net zo belangrijk. Hoe kouder het buiten wordt hoe minder zin ik krijg om water te drinken of iets anders kouds. Daarentegen ben ik wel een echte theeleut! Heerlijk de hele dag door verwarmende kruidentheeën, met de eerder genoemde specerijen.

Digitale detox

Zelf net als vele ben ik echt addicted to my phone. Als ik echt wil ontspannen dan pak ik een boek erbij en leg ik mijn telefoon weg. Ik probeer dit meerdere keren per week toe te passen. Wanneer je pauze neemt van je digitale apparaten, dan pas kan je echt ontspannen. Pas dan kan je genieten van de rustige momenten die de herfst je aanbiedt.

Met deze herfst self care tips kom je wel mijn favoriete seizoen door! Verwarm jezelf met de heerlijke specerijen en groenten die ervoor bestemd zijn. Geniet van mijn favoriete herfst recepten. Zoals je wel kunt zien is pompoen mijn favoriete groente op elk moment van de dag. Daarnaast is het ook in de herfst belangrijk om voldoende te bewegen, maar ook te ontspannen. Geniet met deze herfst self care tips van het prachtige herfstseizoen. Luister daarom goed naar je lichaam, zodat je innerlijke batterij wordt opgeladen en opgeladen blijft.

Hoe kom jij de herfst door?

*Dit artikel bevat affiliate links

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Gerelateerde artikelen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *