Foodies & Health Gastblogger Recepten

Gastblog recept | Surinaamse bami met kip en zuur

Het is weer tijd voor eenย recept deel woensdag, vandaag hebben we een recept van mijn nicht, Laila die vanaf nu als gastblogger deel uitmaakt van het team van Daantjeslife. Een heerlijk recept vol smaak, namelijk Surinaamse bami met kip en zuur. Je kan het ook met ander vlees combineren of de bami als vegetarisch eten.

Hoofdgerecht, 4-5 personen, Surinaamse keuken

Ingrediรซnten Surinaamse bami

  • 3 knoflooktenen
  • 1/2 theelepel trassi (Indonesian paste) garnaalpasta
  • 2 zalmbladen
  • Char siu saus
  • Verse wortel laos 3 cm
  • Verse gember 2 cm
  • Soya saus light en dark
  • Ayjotomoto
  • Ketjap Helen
  • Verse koriander
  • 500 gram Spaghetti (Merk: Ankara)
  • Halve kippenborst filet (ongeveer 300gram)
  • Zonnebloemolie
  • Olijfolie

Bereidingswijze Surinaamse bami

  • Spaghetti 8 minuten koken met een klein scheutje olijfolie en snufje zout en goed doorroeren, niet langer anders wordt de spaghetti te papperig
  • Na het koken gelijk afgieten niet in het vergiet laten, maar in een bak doen zodat het niet een bal wordt
  • De gember en laos goed wassen hoeven niet geschild te worden
  • Schil de knoflook en snij de laos en gember in stukjes en voeg dit samen in de kleine blender tot een knoflook mengsel
  • Ondertussen voeg de kipfilet met water, azijn en zout toe in een bak en laat het even weken spoel erna de kip goed schoon met koud water
  • Voeg de kipfilet toe in een steelpannetje met water en scheutje soya saus, roer het door elkaar heen zodat het water zich met de soya saus mengt en kook de kip gaar
  • Als de spaghetti inmiddels wat is afgekoeld voeg een klein scheutje olijfolie toe en meng het door de spaghetti met je handen, zodat het makkelijker loskomt
  • Als de kipfilet gaar is pluis dan de kipfilet en zet in een apart bakje
  • Verhit wat olie op middelmatig vuur in de wokpan, voeg 1 theelepel van het knoflook mengels toe en voeg 2 zalmbladen daarbij toe
  • Voeg een mespuntje trassi in de wokpan samen met een snufje ayjotomoto roer alles goed door elkaar
  • Als alles goed door elkaar gemengd is voeg dan 1/2 eetlepel char siu saus toe en meng weer alles goed door elkaar
  • Voeg dan een grote scheut light soya en een kleine scheut dark soya toe blijf constant goed alles door elkaar roeren en voeg ook een grote scheut ketjap Helen erdoor heen
  • Laat het een beetje opkoken en voeg een handje van de gepluisde kipfilet daarin toe
  • Zet het vuur lager en bedek de saus met spaghetti en draai de saus en de spaghetti om elkaar heen
  • Indien nodig voor extra kleur: voeg nog wat extra dark soya saus toe
  • Indien nodig voor extra smaak: voeg wat extra char siu saus en ketjap Helen toe
  • De bami wat klaar is voeg die in een grote bak (zie foto)
  • Herhaal de stappen voor de saus opnieuw voor de rest van de spaghetti
  • Garneer met verse koriander

Ingrediรซnten borrelpootjes kip

  • 1kg borrelpootjes kip
  • 3 eetlepels roast red pork kruiden
  • Scheut ketjap Helen
  • 2 eetlepels soya dark
  • 2 knoflookteentjes
  • Optioneel bbq honing saus voor erop:
  • Amerikaanse bbq saus
  • Honing
  • Ketjap manis

Bereidingswijze borrelpootjes kip

  • Voeg de borrelpootjes toe in een bak met water, azijn en zout en laat het even weken spoel erna de borrelpootjes goed schoon met koud water
  • Als de kip is uitgelekt kan je beginnen aan de marinade
  • Pers de knoflook en voeg toe bij de kip samen met een scheut ketjap Helen en voeg daarbij ook 2 eetlepels dark soya
  • Verwarm de oven op 250 graden
  • Voeg dan 3 eetlepels roast red pork kruiden toe en meng de marinade goed door de borrelpootjes
  • Leg de borrelpootjes op de bakplaat en dek af met bakpapier en aluminium
  • Optioneel sausje: Maak een sausje van de ketjap Manis, de honing en de bbq saus, hoeveelheid naar wat je nodig hebt
  • Smeer het sausje met een kwast op de bovenkant van de kip voordat die de oven in gaat, draai tussentijds de kip om zodat je ook het sausje op de andere kant kan smeren
  • Voeg de borrelpootjes toe in de oven en verlaag de oven naar 200 graden en bak de borrelpootjes gaar
  • Als je van knapperige kip houdt doe dan de borrelpootjes zonder het bakpapier en aluminium nog even in de oven

Ingrediรซnten zure komkommers

  • 1 hele komkommer
  • Snufje zout
  • 200 ml water
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • 1 kleine rode ui
  • 250 ml natuurazijn
  • 3 kruidnagels
  • Optioneel: piment bolletjes Surinaamse kruiden

Bereidingswijze zure komkommer

  • Was de komkommer goed schoon en snij de komkommer in dunne schijfjes en snij de ui in halve ringen
  • Kook wat water met de waterkoker en meng 200 ml gekookt water samen met de suiker en zout, voeg 250 ml azijn toe goed roeren en het geheel laten afkoelen
  • Voeg in een bak de gesneden komkommer en ui toe en zorg dat het helemaal onder het vocht mengsel wat is afgekoeld staat, is het niet genoeg vocht voeg dan nog wat toe naar smaak alleen zuur of met zoet
  • Voeg daar ook de kruidnagels en eventueel piment bolletjes toe
  • Zet het in de koelkast zodat de groente niet zachter wordt
  • Hoe langer het in kan trekken hoe beter qua smaak

Wat vind je van het Surinaamse bami recept met kip en zuur?

*Dit artikelย bevat affiliate links

Je kan mij ook volgen op Instagram en Pinterest en blijf altijd up to date en volg ook Daantjeslife op social media via FacebookInstagramPinterestTwitter of Bloglovinโ€™

Liefs,
Laila โ™ก

Gerelateerde artikelen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *