Afvallen & beweging Foodies & Health Gezondheid Persoonlijk

Mijn strijd tegen de kilo’s 2.0

Eigenlijk was ik al klaar met alles en wilde ik de handdoek in de ring gooien, tot dat ik wat oude foto’s van mijzelf tegen kwam, van 10 jaar geleden, maar ook een aantal van maar 3 a 4 jaar terug. Niet eens erop lettend dat ik een stuk slanker was, nee vooral hoe ik in mijn vel zat hoeveel gelukkiger ik was met mijzelf. Ik ben nooit slank slank geweest, juist tegenovergestelde ik ben altijd al aan de zware kant geweest. Ik kan me ook niet herinneren dat ik geen opmerkingen naar mijn hoofd kreeg, wanneer andere aan het snoepen waren en ik pakte was, kreeg ik “is dat wel zo verstandig of zou je dat wel doen”, ik was toen nog maar een kind. Een kind met een totaal andere bouw dan de kinderen om haar heen, zolang ik mij kan herinneren heb ik een haat liefde relatie gehad met eten, deze heeft zich alleen maar meer en meer ontwikkeld. Hierdoor heb ik nooit gekeken naar wat mijn lichaam nodig had om energie te hebben, nee ik was altijd van de snelle hap, helemaal toen ik jarenlang in de horeca zat, at ik vaker staand dan zittend. Nu ik ouder en wijzer ben denk ik “Hoe heb ik dat zover kunnen laten komen”, onlangs ben ik begonnen met het boek van Mayra Louise, Op je lijf geschreven (binnenkort volgt hier een review over). Haar eerlijkheid, haar openheid, maar vooral haar manier van schrijven waren voor mij echt een eyeopener. Waarom doen vrouwen met een maatje meer er niet zo aan toe als slanke vrouwen? Dit is toch nog steeds een groot probleem in onze maatschappij, het probleem is niet dat er vrouwen zijn met maten boven de 42, nee het probleem is dat de rest van de wereld daar niet mee kan dealen.

Van mezelf weet ik dat ik nu zwaar overgewicht heb en inmiddels op een erg ongezond punt van mijn leven zit, maar als ik nu foto’s bekijk van al die jaren terug, Al die jaren waarin dieet na dieet uitvoerde en probeerde aan het ideaal beeld van deze wereld te voldoen, al die jaren terug was ik gezond, gelukkig en moest ik leren wat mijn lichaam en mijn geest nodig hadden. In plaats van leren wat mijn lichaam en geest nodig hadden deed ik het tegenovergestelde ik ging mezelf haten, haten hoe ik eruit zag, haten dat ik niet de kleding aankon die andere meiden om mij heen wel aankonden. Hierdoor werd ik eigenlijk alleen maar onzekerder wat resulteerde uit nog meer eten en dan niet goed eten nee slecht eten, het maakte mij namelijk niet uit wat ik erin stopte. Comfort food is de slechte manier van eten die er bestaat, voor tijdelijk voel je je gelukkig, maar achteraf komt de klap alleen maar harder aan. Tuurlijk had ik dit toen zelf ook wel kunnen bedenken, maar die mogelijkheid was er toen niet nee ik luisterde naar mijn omgeving en probeerde die tevreden te stellen door eigenlijk al vanaf mijn 10e levensjaar bezig te zijn met diëten.

De jaren waar ik zou moeten genieten, experimenteren en gewoon zou moeten kunnen leven hebben juist ervoor gezorgd dat mijn haat liefde relatie met eten ontstond. Liefde omdat ik hou van koken en lekker eten, vooral die smaakexplosies door gebruik van meerdere smaakpupillen, verdriet omdat ik nooit geleerd heb wat eigenlijk de rol van eten in je leven hoort te zijn. Eten is voor mij iets wat ik nodig heb gehad om met mijn emoties om te kunnen gaan, nu ik langzaam aan leer met mijn emoties om te gaan op andere manier dan met comfort food en ik weer echt wil genieten van eten, kan dat niet. Het kan wel maar dat zou ongezond zijn en leiden tot alleen maar nog meer commentaar.

De eerste sportsessie weer ingepland

Afgelopen week ben ik naar een diëtiste geweest, ook omdat ik wil afvallen, maar meer omdat ik wil leren wat ik eet, of ik dat nodig heb en wat de alternatieven zijn. Ik hoop te leren om mijn lichaam te kunnen voeden met de juiste voedingsstoffen en te voorzien van energie waar ik als persoon iets aan heb. Voorlopig blijf ik onder behandeling van de diëtiste, ik blijf ook bloggen over het afvallen en alles wat er mee te maken heeft, maar ik heb besloten geen wekelijkse update meer te delen. Puur omdat ik klaar ben met commentaar over hoe ik het doe en waarom ik het zo doe. Het probleem zit hem namelijk niet in het eten zelf, het probleem is dat je niet weet wat je eet. Door dat probleem aan te pakken, ga je gezonder leven en gezonder leven leid indien nodig naar gewichtsverlies. De sportscholen zijn ook weer open en ik heb mijn eerste sportsessie al ingepland voor vandaag, helaas is er wat tussengekomen en moet mijn vriend een corona test laten doen, gelukkig heb ik m mijn tweede sessie voor morgen al gepland. Ik kan je vertellen dat ik niet kan wachten om heerlijk weer op de crosstrainer te staan, je bewust te zijn van je bewegingen, je ademhalingen en zelfs bewust bezig te zijn met wat je de rest van de dag eet en drinkt. Diëten is dan ook niet iets wat jij nodig hebt of ieder van ons, nee diëten is echt iets wat eigenlijk afgeschaft moet worden. Wat jij nodig hebt is selflove! Leer van jezelf te houden met al je hebben, alle je goede kanten, maar ook je verbeter kanten. Zie niks meer als falen, maar ga het zien als een les, een les hoe jij leert hoe het wel moet. Leer weer op te staan na het vallen, begin met kruipen en sta vervolgens rustig op. Leer dat je niet alles in één keer kan veranderen, je moet babystappen nemen, alles is een gewoonte die af te leren en aan te leren is. Het afleren is een stuk moeilijker dan het aanleren, maar waar een wil is daar is ook een weg! Vol goede moed ga ik verder met het belangrijkste, niet het afvallen nee het leren kennen van mijzelf, leren wat mijn lichaam nodig heeft om energie te hebben, maar ook leren wat ik eet en waarom ik het eet. Die bewuste keuzes zorgen voor de juiste balans, leren je houden van jezelf zoals jij nu bent, maar zorgen er ook voor dat jij een betere versie van jezelf kan worden. Die betere versie is voor iedereen anders, zorg dat jij jouw betere versie vind, maar niet voordat je houdt van je huidige ik!

Geloven jullie in afvallen en diëten of in het aanpassen van je mindset en leren houden van jezelf dat that the key to succes is?

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Gerelateerde artikelen..

1 Comment

  1. Overgewicht is levenslang helaas…. diëten is ook niet goed daar krijg je ge-jojo van, weten wat je eet en bewegen is het beste, maar daar ben je al mee bezig….komt wel goed met jou schatje….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *