Deeltijdstudent Pabo Juf Daniella

De start aan de PABO

Zoals je vast wel al gelezen hebt ben ik gestart met een nieuwe opleiding, namelijk de PABO. Afgelopen keer heb ik je verteld waarom ik voor de PABO heb gekozen, maar ook wat de toelatingseisen zijn en hoe de introductiedag is verlopen in corona tijd. Ik neem je wekelijks mee in mijn leven als deeltijd student. Vandaag gaan ik je wat meer vertellen mijn start aan de PABO. Hoe nu tijdens de corona er alles aan toe gaat, van de klassenindeling naar de kennismaking met de docenten en de vakken, maar ook over de toetsen.

De klassenindeling

Gelijk de eerste week dat ik begonnen was met de start aan de PABO kregen wij al huiswerk mee. De eerste lessen waren vooral gericht op het kennismaken met de docenten en de vakken. Vanwege de corona zijn grotendeels van onze lessen nu virtueel. Er zijn drie klassen en elke klas is in drieën gesplit in verband met de fysieke lessen. Per blok heeft elk groepje twee fysieke halve dagen. De groepjes bestaan uit acht personen.

De kennismaking met docenten

De eerste dag van de start aan de PABO kreeg elk groepje een kerndocent toegewezen. Je kerndocent is eigenlijk diegene die je begeleidt tijdens dat jaar, het is eigenlijk een chiquere naam voor mentor. Vanuit je stage krijg je ook een mentor toegewezen en op deze manier zijn die twee goed uit elkaar te houden. Sommige docenten krijg je tijdens de twee fysieke lessen te zien, maar sommige docenten blijf je alleen maar virtueel zien.

De semesters

Het eerste jaar van de start aan de PABO is verdeeld in twee semesters. Beide semesters bestaan uit twee blokken, voor ons de studenten zijn dit de blokken 1 t/m 4. Aan het eind van elk blok zijn er twee toetsweken. Echter kan je je toetsen zelf inplannen. Per vak zijn er drie toets momenten waarvan je er twee mag kiezen. Voor de deeltijd PABO vinden de toetsen plaats in de avonduren van maandag t/m donderdag en of op de woensdag overdag. Gedurende het eerste jaar heb je een stagedag en een lesdag. Elk blok heb je een stageweek, dan heb je twee dagen stage en geen lessen. Het tweede jaar gelden dezelfde regels als het eerste jaar. Pas in het derde jaar wordt het anders. In het derde jaar heb je je LIO stage (afstudeerstage) die duurt een half jaar en tot slot sluit je je studie af met een minor van een half jaar. Mocht je al een WO- HBO Bachelor diploma hebben kan je versnellen en je studie voldoen zonder de minor.

De vakken

Al gelijk het eerste jaar dat je begint met je start aan de PABO heb je een enorm groot diversiteit aan vakken. Je krijgt per semester te horen welke boeken je kan bestellen en voor welke vakken. Zelf heb ik een groot deel besteld en kijk een klein gedeelte digitaal in via de HvA bibliotheek. Sommige vakken zijn echt helemaal terug naar de basis, terug naar de vakken die je zelf kreeg op de basisschool. Andere vakken zijn gericht op de kinderen en hoe jij als toekomstige leerkracht voor de klas gaat staan. Hieronder volgt een overzicht van de vakken die ik nu in het eerste blok krijg:

  • Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling
  • Beroepsopdracht – Klassenmanagement
  • Nederlands
  • Rekenen & Wiskunde
  • Muziek
  • Praktijk
  • Onderzoeken en Ontwerpend leren; Natuur & Techniek

De toetsen

Zoals al eerder benoemd vinden de toetsen aan het einde van elk blok plaats. Door de corona hebben wij nu grotendeels digitaal les via een Virtual Classroom. Het is dan ook geen groot nieuws dat er geen fysieke toetsen kunnen gaan plaatsvinden met de huidige maatregels. De HvA heeft daarom voor elk vak een passende toets ontworpen. Dit kan variëren van een verslag, een mini scriptie naar zelfs een open boek toets. Als je een verslag als eindopdracht heb moet je vaak een casus oplossen aan de hand van theorie. Mocht je een vak hebben die als eindopdracht een mini scriptie heeft, dan moet je op je stage een onderzoek doen om zo je onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden. Tot slot een open boek toets, aan de hand van opdrachten moet jij je theorie eraan koppelen zodat de docent ziet dat je de theorie hebt begrepen.

Welke manier van toetsing zou je het liefst hebben?

Foto door Avel Chuklanov op Unsplash

*Dit artikel bevat affiliate links

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Gerelateerde artikelen..

1 Comment

  1. […] Met een voltijd studie heb je meerdere dagen per week les. Daar in tegen bij een deeltijd opleiding heb je dat maar een keer in de week. Echter heb je aan het einde van elk blok twee toetsweken. Tijdens de toetsweken zullen de toetsen verspreid worden vanaf maandag t/m donderdag avond. Wel kunnen er toetsen overdag op de woensdag worden ingepland, dat is immers je schooldag. Door het studeren in coronatijd zullen de toetsen er wel iets anders uit komen te zien, maar hoe precies weten wij nog niet er is globaal wat gezegd tijdens de start aan de PABO. […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *