Advies Gezondheid Lifestyle

De juiste balans tussen je privé- en werkleven (in quarantaine tijd)

Het is best gek nu dat je verplicht thuiszit wat voor rollen je huis eigenlijk nu in je eigen leven vervult. Van eerst je veilige haven en je plekje om tot rust te komen, moet je er ook nu maar mee dealen dat je thuisomgeving nu ook je werkplek is. Je moet er voor zorgen dat ondanks alle onrust om je heen je toch een goede balans kan vinden tussen je privé- en werkleven. Het merendeel van de Nederlandse bevolking werkt nu thuis. Waar ik zelf in het verleden de kans had om af en toe thuis te werken moet ik nu verplicht vanuit huis werken. Het gekke is dat mij het voorheen super leuk leek, maar nu het echt zo is ik het liever combineer met werken op kantoor en misschien 1 keer in de week thuiswerken.

Afgelopen week ben ik begonnen bij mijn nieuwe uitdaging, ik ben vanaf nu werkzaam bij APG pensioenfonds als contactspecialist. De trainingsperiode duurt ongeveer een maand, maar waar het eerst op kantoor klassikaal zou plaatsvinden, is het nu vooral improviseren vanuit huis. Ik kan niets meer dan lof uitspreken voor het bedrijf hoe zij alles oppakken ondanks de omstandigheden. Wij hebben onze meetings via Microsoft Teams, hebben veel contact via telefoon of Skype gedurende de dag en leren de stof doormiddel van zelfstudie en opdrachten.

Het is best pittig om in de zelfde omgeving te werken, te leren en te wonen. Ik denk dat het met de tijd wel went, maar nu zo in het begin van de trainingsperiode komt er best veel op je af. Zoveel nieuwe termen en nieuwe informatie die je gedurende de dag op je bordje krijgt. In normalere omstandigheden ga je weg van kantoor en laat je werk sneller achter je als je de deur van kantoor sluit en de deur van je huis opent. Nu gaat het wat lastiger en is het aan jezelf om een betere balans te vinden tussen je privé- en werkleven, onderstaande tips zijn uit eigen ervaring, maar ieder moet voor zichzelf uitvogelen wat wel werkt en wat niet.

Tip 1: Creëer een thuiskantoor

Creëer een plek in huis waar jij alles hebt staan wat je nodig hebt als je aan het werk of aan het studeren bent. Als het kan zorg er dan voor dat deze plek niet in je slaapkamer is, kan het echt niet anders dan moet het maar. Het beste kan je een thuiskantoor creëeren in een andere kamer of anders in de woonkamer. Door een thuiskantoor te creëeren kunnen je hersenen dat seintje weer doorgeven van wanneer je op werk bent en wanneer thuis. Het betekend niet dat je geen gebruik kan maken van je thuiskantoor buiten je werktijden om, maar gaat er meer om dat dat echt je werkplekje is.

Tip 2: Zorg ervoor dat de 3 R’s deel uit maken van je leven

De 3 R’s staan voor Regelmaat, Rust en Reinheid. Juist vanwege de omstandigheden is het nu des te meer belangrijker om regelmaat te hebben in je leven, ga werken op vaste tijden, plan je dag zo in dat je voor alles genoeg tijd hebt, maar ook tijd om je rust te pakken. Daar komt gelijk de tweede R, rust is iets wat veel mensen in de dagelijkse hectiek makkelijk en snel vergeten. Des te belangrijker om die nu niet te vergeten, je doet alles in één en dezelfde omgeving als je niet je rust pakt hakt dat uiteindelijk bij je erin. Tuurlijk zal je op een geven moment wel even moedeloos worden van het steeds maar in dezelfde omgeving zijn, maar met deze tip wil ik voorkomen dat je dat op korte termijn al krijgt. Zorg er dus vooral voor dat jouw slaapkamer rust uitstraalt, dat als je s’avonds in bed stapt tot rust komt en niet juist onrust krijgt door de chaos om je heen. Tot slot reinheid, leg je er bij neer dat nu even niet anders kan en laat de kleine stress dingetjes even voor wat het is en focus je op het geheel.

Tip 3: Ontspanning

In bovenstaande tip kwam al naar boven dat je je ergens moet kunnen terugtrekken en je rust kunnen pakken, hier ga ik er wat dieper op in wat ik doe om te ontspannen. Ondanks dat ik wel de tijd heb vind ik het soms toch lastig om te ontspannen, iets blijft mij toch tegenhouden, waardoor ik 1 been buiten de ontspanning hou. Dit komt merendeels doordat ik altijd beschikbaar blijf voor de buitenwereld door social media. Ik ben ook vaak met meerdere dingen tegelijkertijd bezig. Als ik de tijd neem om te schrijven zit ik ondertussen te zoeken naar wat we die avond gaan eten, maar ook mijn Facebook en Instagram door te scrollen. Eigenlijk ook te erg voor woorden nu ik het zo lees, misschien hier binnenkort maar eens een topic aan wijden. Nu terug naar de ontspanning, hieronder een aantal dingen die voor mij werken:

 • Een boek lezen (voorkeur naar een goed verhaal die mij direct pakt, des te langer blijf ik lezen en dus ontspannen)
 • Schrijven (mijn gevoelens van me af schrijven, hier ontspan ik toch grotendeels door, ondanks dat ik ook moet nadenken)
 • Muziek luisteren (dan heb ik het niet over hardstyle of super drukke muziek, nee ik heb heb nu meer over soul of ballads, wat nummers waarvan je lekker op de bank kan hangen en wegdromen en wie weet ook nog in slaap valt)
 • Kleuren (schaf een volwassen kleurboek en wat potloden aan en ga er lekker voor zitten neem een kop thee erbij of een glas wijn en door al dat kleuren heb je niet eens tijd om aan andere dingen te denken)
 • Wandelen in de natuur (om echt te ontspannen moet je dit alleen doen, lekker muziekje in je oren en aan de wandel, de combinatie van frisse lucht en je favoriete deuntjes brengen jou helemaal tot zen)
 • Serie(s) bingewatchen (even lekker helemaal nergens aan denken en nergens mee bezig zijn, dan wegdromen bij je favoriete serie)

Als je klaar bent met werken dan ben je ook echt klaar, ga niet nog snel even in je vrije tijd iets afronden

Tip 4: Geef je huis een opfrisbeurt

Nu je toch thuis zit heb je eindelijk tijd om die lang uitgestelde opruimdag in te plannen. Tijd voor grote schoonmaak, begin met alles uit te zoeken wat je niet gebruikt, niet meer leuk vind of er alleen voor de sier staat weg ermee! Alles wat bruikzaam is nog kan je op Facebook verkopen of gratis laten afhalen, alles wat kapot is gewoon weggooien en er niet eens meer over nadenken. Ik heb het over al je troep van spulletjes tot aan kleding en schoenen. Het is zonde van de ruimte om dingen te bewaren die je misschien al jaren niet meer nodig hebt gehad. Als alles is uitgezocht kan je verder naar de volgende stap en dat is alles schoonmaken, hier raad ik je aan om het stapsgewijs aan te pakken. Begin bij de slaapkamer en badkamer, dan kan je als die helemaal spek en spam zijn gewoon de deuren dicht doen en verder naar de rest van het huis. Hoe groot de schoonmaak is ligt helemaal aan jouw tijd, maar ook aan de grote van je huis. Als je een groot huis hebt kan je ook de opfrisbeurt verdelen over meerdere dagen.

Tip 5: Spa time

Als je net als mij een big fan van de sauna bent dan snap je precies wat ik bedoel als ik zeg “Heerlijk hele dag naakt rond dwarrelen, van de sauna, naar het kruidenbad en uitgebreid lunchen in je badjas is de ultieme ontspanning”. Helaas kunnen we nu even niet naar de sauna voor een ultiem ontspan dagje, maar wees niet getreurd je kan zelf ook je eigen spa dagje houden. Mijn ultieme spa dag ziet er zo uit:

 • Een lekkere lange douche (uitgebreid mijn haar wassen, haarmasker indoen, mijn lichaam en gezicht scrubben)
 • Als ik mezelf heb afgedroogd smeer ik mijn hele lichaam in met mijn favoriete bodycream (Rituals – Sakura, door de geur alleen ontspan je al)
 • Neem uitgebreid de tijd voor je haar, kam het uit indien je wil föhn het ook gelijk.
 • Als je lekker je huispak aan hebt doe dan een gezichtsmasker op, wat ik vaak doe is gewoon zo een gezichtsmasker halen bij de kruidvat zo één die je zo op je gezicht legt. Zo kan je lekker ontspannen, meestal moet je deze na ongeveer 15 minuten afhalen. Ik raad aan om nog een goed gezichtsmasker op te doen, deze zijn vaak na enkele minuten al klaar om eraf te worden gehaald. Ik ben nog een beetje zoekende naar welke ik nu wil, maar ik vind het kleimasker van Vichy erg fijn, je laat hem 3-5 minuten intrekken en haalt hem er weer af.
 • Als je gezicht helemaal schoon gemaakt is van het masker, maak met een watje nogmaals je gezicht schoon met lotion en doe vervolgens dag/nacht crème op.
 • Je kan ook nog je vinger- of teennagels lakken en zo verder gaan met je spadag, daar is ieder vrij in, persoonlijk ben ik na dit alles wel weer even klaar met mijn eigen spa momentje.

Tip 6: De ultieme tip voor de juiste balans

Hoe saai en burgerlijk het ook klinkt ruim na je werkdag altijd je thuiskantoor netjes op. Heb je geen aparte ruimte maar maak je bijvoorbeeld net als ik gebruik van de eettafel? Zorg dan dat aan het einde van je dienst alles netjes aan de kant is gezet, je weer ruimte aan de tafel hebt, maar wel alles zo staat dat je er als je volgende dienst begint er weer zo bij kan. Hou je tijdens je dienst ook echt alleen met je werk bezig, neem de pauzes en ga even naar buiten, maak een ommetje of geniet even in het zonnetje, blijf in iedergeval niet binnen in dezelfde omgeving. Dit geldt ook voor na je dienst, als je hebt opgeruimd ga dan eerst even naar buiten en indien het weer niet mee zit trek je dan even terug oud de bank. Dit om even je werkdag te laten bezinken, iets wat je normaal kan doen als je onderweg bent naar huis. Als je klaar bent met werken dan ben je ook echt klaar, ga niet nog snel even in je vrije tijd iets afronden (tenzij het echt niet anders kan). Laat je werk voor wat het is, die wacht morgen of na het weekend wel weer op je.

Wat is jullie manier voor de beste balans tussen je privé- en je werkleven?

*Dit artikel bevat affiliate links

Volg Daantjeslife op social media via Instagram, FacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Gerelateerde artikelen..

5 Comments

 1. […] mijn nieuwe baan. Ik werk wel vanuit huis wat best intensief kan zijn, het is dan ook belangrijk om de juiste balans te hebben tussen je privé- en je werkleven. Ik zal jullie eerst even meenemen in een update van de afgelopen weken en zal later of morgen nog […]

 2. […] zitten betekend dat je alles thuis moet doen, waaronder ook thuiswerken, je moet dus een goede balans vinden tussen je werk- en privèleven. Ik kan je vertellen dat dat allemaal knap lastig is, vooral met alle nieuwsberichten die je om de […]

 3. […] zitten betekend dat je alles thuis moet doen, waaronder ook thuiswerken, je moet dus een goede balans vinden tussen je werk- en privèleven. Ik kan je vertellen dat dat allemaal knap lastig is, vooral met alle nieuwsberichten die je om de […]

 4. […] baan. Ik werk wel vanuit huis wat best intensief kan zijn, het is dan ook belangrijk om de juiste balans te hebben tussen je privé- en je werkleven. Ik zal jullie eerst even meenemen in een update […]

 5. […] baan. Ik werk wel vanuit huis wat best intensief kan zijn, het is dan ook belangrijk om de juiste balans te hebben tussen je privé- en je werkleven. Ik zal jullie eerst even meenemen in een update van de afgelopen weken en zal later of morgen nog […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *