Academy Samenwerkingen

Breng je administratie op orde voor de inkomstenbelasting

Het is weer bijna maart, dat betekend dat het weer tijd is voor je belasting aangifte! Om aangifte te doen van je inkomensbelasting is het belangrijk dat je je administratie op orde hebt. In dit artikel geef ik je tips mee hoe je op basis van je boekhouding ervoor kan zorgen dat je administratie op orde is voor je inkomstenbelasting. Daarnaast geef ik je ook een lijstje met handige items die je kan gebruiken, zoals een multomap.

Boekhouding bijhouden

Je boekhouding bijhouden betekend meer dan weten wat er binnenkomt. Boekhouding betekend iedere factuur die uitgestuurd wordt bewaren. Maar ook alle bonnetjes van je zakelijke uitgaves bewaren. Daarnaast moet je elk kwartaal je BTW aangifte doen en het openstaande bedrag van de omzetbelasting op tijd betalen. Je kan er voor kiezen om je boekhouding zelf bij te houden of een boekhouder in te schakelen. Afhankelijk van je inkomen als zzp’er kan je die keuze maken. Wel is het verstandig om gelijk je privé en zakelijke bankzaken gescheiden te houden van elkaar.

Administratie op orde

Voor een duidelijke boekhouding is het belangrijk dat je een goed overzicht hebt van zowel je inkomsten en uitgaves. Maak van je administratie een klein feestje door zelf je mappen te ontwerpen, dit kan bij studentendrukwerk. Je kan de map helemaal naar keus ontwerpen, zodat het niet als een straf meer voelt wanneer je je administratie moet doen. Het belangrijkste is dat je alles bewaard, zodat je administratie op orde is. Iedere factuur, en iedere uitgave bewaar het. Zelf bewaar ik alles digitaal, maar heb ook een map waar ik alles in verwerk. Zodat ook een ander mijn administratie zo kan inzien zonder eerst alles te moeten doorzoeken. Onderstaand wat items die handig zijn om je administratie op orde te houden:

  • Een multomap
  • Tabladen voor in de map met de maanden erop
  • Tabladen voor in de map zodat je het kan onderverdelen
  • Scan alles in zodat je het zowel fysiek als digitaal hebt
  • Print je facturen uit zodat je het niet alleen digitaal maar ook fysiek hebt
  • Hou ook alles bij in een schriftje, maak er een soort kasboek van

Indienen van de aangifte

Wanneer je duidelijk hebt wat je inkomsten en uitgaves zijn geweest kan je je belastingaangifte indienen. Let op wanneer je zowel in loondienst als als ondernemer werkt doe dan eerst de ondernemerscheck of je voldoet aan de eisen voor de inkomensbelasting en de eventuele aftrekken als starter. Probeer altijd rekening te houden met 1/3 van je inkomen opzij te zetten wat je verdient als zzp’er. Niet iedere zzp’er komt in aanmerking voor de aftrekposten en je wil niet verrast worden bij het indienen van je belastingaangifte.

Kortingscode

Speciaal voor mijn lezers heb ik een kortingscode van 10%, de kortingscode kan per persoon 1x worden gebruikt. De kortingscode is geldig t/m 4 maart op het gehele assortiment niet alleen de mappen, maar ook op de kleding die je kan bedrukken met je eigen tekst of logo. De kortingscode is: daantjeslife10

Doe jij zelf je belastingaangifte of laat je het door een boekhouder doen?

*Dit artikel betreft een samenwerking

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Gerelateerde artikelen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *