Het is eigenlijk weer tijd voor een recept deel woensdag, maar vandaag geen recept. Wel een specerij die niet in je keuken mag ontbreken en waar je heerlijke gerechten mee kan maken. Al zolang ik mij kan herinneren hoor ik elke winter weer van mijn moeder dat ik gemberthee moet drinken als ik verkouden aan het worden ben. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nu vaak diegene ben die dat tegen iedereen die verkouden is zegt. Maar wat is gember eigelijk en waarom is het zo gezond en hoe lang kan je verse gember en gemalen gember eigenlijk bewaren?
Wat is gember?
Gember is een plant en wat wij gember noemen is eigenlijk de wortel van de plant. De smaak is erg intens en wordt omschreven als pikant en bitter. Gember wordt gebruikt in zowel thee als in het eten. Gember wordt vooral gebruikt in de Aziatische en Surinaamse keuken, maar is ook vaak te zien in de Midden Oosterse keuken.
Is gember gezond?
Gember staat bekend als levend goud en doet zijn naam eer aan, want gember is super gezond! Gember zit namelijk vol met antioxidanten, vitamines zoals B6 en B5, maar ook vol mineralen zoals kalium, koper en magnesium. Tevens stimuleert gember de doorbloeding, bevordert de spijsvertering, maar helpt ook tegen buikkrampen en misselijkheid en verwarmt het lichaam. Tot slot remt en bestrijdt de gember ook ontstekingen.
Hoe gebruik je gember?
Je kan gember zowel vers van de wortel gebruiken als in gemalen gember. De gemalen gember wordt vaak gebruikt als kruiden door het eten. De verse gember dien je te schillen zodat je kan de verse gember raspen om door een gerecht te doen of in stukjes snijden en kan koken om er gember thee van te maken.
Hoe bewaar je gember?
De gemalen gember kan je in een afgesloten kruidenpot wel een jaar bewaren. De verse gember kan je het best ongeschild bewaren in de afgesloten groentela in de koelkast, dit kan tot wel drie weken. Wist je dat je de gember zelfs kan invriezen en dan wel tot 6 maanden bewaren.
Wat is mijn persoonlijke ervaring met gember
Persoonlijk maak ik veelal gebruik van de verse gember. Soms schil ik de gember wortel snij de gember in plakjes en kook een steelpannetje met water en de gember erin. Echter is de smaak dan enorm intens en scherp, dit doe ik dan ook eigenlijk alleen als ik echt ziek ben. Verder drink ik eigenlijk dagelijks wel gember thee. Ik was de gember wortel grondig en snij dan een paar plakjes af voor in mijn mok met wat warm water. Na ongeveer 5 minuten heb ik heerlijke gemberthee. Ik drink de gemberthee soms met een klein schepje honing, maar ook zo zonder iets erin vind ik het heerlijk. Het is goed voor de dorst en heeft nog allerlei gezondheidsvoordelen!
Maak jij wel eens iets met gember en zo ja wat maak je dan?
*Dit artikel bevat affiliate links
Volg Daantjeslife op social media via Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.
Veel liefs,
Daantje ☆