Het is weer tijd voor een recept deel woensdag, vandaag hebben we heerlijke courgette balletjes oftewel kolokithokeftedes, een recept uit de Griekse keuken. Het is al een aantal jaar geleden dat ik thuis in Griekenland ben geweest, maar ik mis het met de dag meer en meer. Mijn zusje Alexandra is nu erg bezig met gezond eten en combineert dat natuurlijk met de Griekse keuken, omdat ze daar woont. Zo kwam zij ook met dit heerlijke recept die ik mocht gebruiken en zelf maken, de Griekse courgette balletjes met een heerlijk frisse dipsaus.
Ingrediënten
- 1 aardappel (zacht gekookt)
- 3 courgette
- 1 wortel
- 150 gram feta
- 2 gele uien
- 2 eetlepels paneermeel
- 1/2 theelepel munt
- 1/2 tl peterselie
- 1/2 tl dille
- 90 gram patentbloem
- 1 heel ei
- 1 limoen
- Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
- Rasp de courgettes zonder ze te schillen
- Knijp al het vocht er goed uit met een theedoek
- Als de aardappel zacht gekookt is snij hem dan in kleine blokjes
- Snipper vervolgens de uien en rasp de wortel
- Voeg de geraspte courgette en wortel toe in een kom met de aardappel en ui samen met alle kruiden, het ei, de bloem, geraspte limoen schil en peper en zout naar smaak
- Laat het mengels voor 30-40 minuten in de koelkast stijf worden
- Verwarm de hetelucht oven voor op 200 graden
- Haal het mengsel uit de koelkast meng de paneermeel en de gebrokkelde feta er doorheen
- Maak balletjes van het mengsel, en druk ze wat platter, zoals een hamburger
- Leg ze allemaal op de bakplaat met bakpapier eroverheen en bak ze in de oven gaar in 30-40 minuten
- De kolokithokeftedes, oftewel courgette balletjes zijn vegetarisch, maar je kan ze ook serveren met iets van vlees ernaast
Ingrediënten dipsaus
- 150 gram Griekse yoghurt
- 1 el olijfolie
- 1/2 tl munt
- 2 tl knoflookpoeder
- Optioneel: limoen of citroensap
Bereidingswijze dipsaus
- Meng alles door elkaar en klaar is de dipsaus
Ben je bekend met de Griekse keuken?
*Dit artikel bevat affiliate links
Volg Daantjeslife op social media via Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.
Veel liefs,
Daantje ☆