Advies Travel

Overgewicht en vliegen

Vakantie! Als je een vakantie plant kan je al maanden voorpret hebben en alleen maar denken aan zon, zee en strand, maar niet als je overgewicht heb. Althans ik niet, ik ben juist al maanden bezig of ik wel of niet in de vliegtuig stoel pas, in plaats van wanneer ik mijn koffer inpak. Ik heb heel internet al onderzocht naar ervaringsverhalen en kijken of er afmetingen bij staan van de desbetreffende vrouw, zodat ik mij kan voorbereiden. Wij vliegen met Transavia en zelfs die heb ik gebeld, maar die konden mij ook niet verder helpen. Uiteindelijk zat er niks anders op dan zo relaxt mogelijk het vliegtuig in de gaan en het over mij heen laten komen.

De weken van te voren

Al weken lang ben ik bezig om nog meer op te letten, in de hoop dat ik toch nog die paar kilo’s kwijt ben en met een gerust hart kan gaan vliegen. Helaas is het tegenovergestelde waar, hoe meer ik ging opletten hoe minder ik afviel. Gelukkig ben ik de laatste periode wel stabiel gebleven qua gewicht en vlogen de kilo’s er niet weer aan.

De dagen van te voren

Hoe dichterbij de datum kwam, hoe meer ik begon te stressen. Ik zat mijzelf helemaal gek te maken met mezelf opmeten en de afmetingen van de stoelen op google zoeken. Op een geven moment wilde ik zelfs naar Schiphol toe gaan om bij het panorama terras in de stoel van dat vliegtuig te gaan zitten. Gelukkig is mijn vriend er wat nuchterder in en die verzekerde mij dat er echt wel een oplossing is als ik niet in de stoel pas of de riem niet past.

Dezelfde dag

We moesten natuurlijk ruim op tijd op Schiphol zijn door alle lange rijen bij de security en hierdoor had ik niet echt de tijd meer om aan de vliegtuigstoel te denken. Tot dat ik in de rij stond in de slurf bij het vliegtuig. Gelijk bij binnenkomst vroeg ik een van de stewardessen om een riem verlengstuk (die hebben ze namelijk standaard) en gaf tegelijkertijd aan op welke stoel ik zat. Zo nu kon ik met een gerust hart gaan zitten en wachten tot het verlengstuk gebracht wordt. Uiteraard kan je ook eerst naar je plek en daar de stewardess vragen of je een verlengstuk van de riem mag. Helaas mag je niet meer zelf een verlengstuk aanschaffen, in verband met de veiligheid is dit niet meer toegestaan bij de meeste maatschappijen.

Achteraf

Achteraf gezien hadden al die metingen die ik gedaan had totaal geen zin! Volgens mijn eigen berekeningen paste ik namelijk niet in de stoel, maar toen ik in het vliegtuig zat bleek dat dus wel zo te zijn. Eerlijk is eerlijk heel comfortabel vlieg je niet als je wat gezetter ben, maar gelukkig was het maar een vlucht van 3 uur.

Volgende keer

De volgende keer dat ik vlieg ga ik sowieso niet meer stressen want dat was echt nergens voor nodig. Ik kan mij voorstellen als je zeker weet dat je niet in de stoel past (vanwege bv. eerdere ervaringen) dan die stress dan wel aanwezig is. Maar je kan altijd contact opnemen met de maatschappij met wie je vliegt en die kunnen je begeleiden door het process wat te doen als het echt niet past. Weet wel dat je met overgewicht niet bij de nooduitgangen mag zitten, dit in verband met de veiligheid ook van andere. Zelf ben ik het hier totaal niet mee eens, maar zo zijn eenmaal de regels.

Mocht jij net als ik overgewicht hebben en onwijs tegen het vliegen opzien? Dan mag je me altijd berichten! Samen staan we sterk en ook wij met overgewicht mogen op vakantie!

Foto door Clique Images op Unsplash

*Dit artikel bevat affiliate links

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Gerelateerde artikelen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *