In mijn laatste blog heb ik het gehad over wat als zwanger worden niet vanzelfsprekend is. Hierin heb ik kort vermeld dat wij een medisch traject in Griekenland in december 2023 zijn gestart. In dit artikel vertel ik daar meer over. Wat de uitkomst van die medicatie was, maar ook wat er tegelijkertijd in Nederland afspeelde. Het is best lastig om een medisch traject om zwanger te kunnen worden op te starten wanneer je overgewicht hebt. Vandaar dit artikel over zwanger willen worden en overgewicht.
De start van het medische traject in Griekenland
De reden dat ik ervoor heb gekozen om een medisch traject op te starten in Griekenland is omdat het veel laagdrempeliger is. Ik hoefde alleen pillen te slikken op bepaalde momenten en kon dat een paar maanden uitproberen. In Nederland kreeg ik al jaren advies om eerst 30kg af te vallen en dan pas terug te komen. Begrijp me niet verkeerd om in aanmerking te komen voor het traject in Griekenland wordt ook zeker gekeken naar je algehele gezondheid. Ze kijken alleen ook verder dan alleen je BMI score. Daarom heb ik ook pas groen licht gekregen nadat ik begonnen was met schildklier medicatie. En pas nadat mijn schildklier stabiel genoeg was en mijn algehele gezondheid goed was.
Medicatie en de eventuele klachten
In december 2022 kreeg ik eerst een shot met ovitrelle, dit zou helpen met zwanger worden. Binnen 36 uur krijg je dan je eisprong en je moet dus binnen 24-36 uur na het zetten van de prik met je partner seks hebben. Ovitrelle bevat het hCG hormoon (zwangerschapshormoon) dat de aanmaak van progesteron stimuleert om het baarmoederslijmvlies te ondersteunen voor de innesteling van een embryo. Deze medicatie wordt vaak gebruikt in een IVF traject. De week erna had ik allerlei klachten die bij zwangerschap hoorde, maar achteraf was dit puur door het inspuiten van ovitrelle oftewel het hCG hormoon. Wel moet ik zeggen dat best bijzonder was om me zo te voelen en groeide mijn kinderwens alleen maar meer.
In december 2023 was ik weer in Griekenland bij mijn gynaecoloog nadat we het een jaar lang geprobeerd hebben, daarbij rekening hielden met mijn vruchtbaarheidsvenster. Ik kreeg toen Clomifeen en Utrogestan mee. Clomifeen gebruikte ik voor 5 dagen vanaf mijn 3e cyclus dag, het zorgt dat eicellen in je eierstokken beter rijpen en zet de eisprong in gang. Het zorgt voor meer rijpe eicellen en wordt ook wel bij een IVF-behandeling gebruikt. Rond de 8e dag van mijn cyclus moest ik een echo krijgen om te kijken hoe de follikels (eitjes) gegroeid zijn. Deze echo kon ik gelukkig in Nederland doen bij een particuliere kliniek en heet een follikelmeting. Door de echo kon ik ook een betere indicatie krijgen wanneer mijn eisprong zou gaan plaatsvinden en ik het volgende medicijn kon innemen.
Utrogestan bevat het progesteron hormoon en is een belangrijk onderdeel voor de vruchtbaarheid. Dit medicijn moest ik gebruiken vanaf het moment dat ik mijn eisprong had gehad ook voor 5 dagen. Progesteron zorgt ervoor dat de baarmoederwand de slijmvlieslaag verder ontwikkelt. Zo wordt je baarmoeder klaargemaakt voor de innesteling van een bevruchte eicel en bevordert het de innesteling van een embryo. Bij een IVF-behandeling gebruik je vaak dit medicijn vanaf het moment dat je de eicel punctie hebt gehad.
Toen ik begon met de Clomifeen en Utrogestan merkte ik eigenlijk bijna geen verschil. Wel had ik een heftigere eisprong dan normaal. Ik voel namelijk bijna altijd mijn eisprong wel en de maanden dan ik Clomifeen slikte voelde die heftiger aan dan toen ik geen Clomifeen slikte. Van de Utrogestan heb ik niks van gemerkt, althans ik zelf niet haha, maar misschien mijn omgeving wel.
Hoe lang heb ik medicatie geslikt en wat was het resultaat
De Clomifeen en Utrogestan heb ik 4 cycli geslikt, maar helaas is ook daar niets uitgekomen. Aangezien de medicatie niet heeft aangeslagen zou een volgende stap een IUI of IVF traject zijn in Nederland of Griekenland. Mijn voorkeur was uiteraard Nederland ook omdat de verzekering het dan vergoed en omdat ik dan niet hoef te reizen naar het buitenland.
Wat speelde zich tegelijkertijd in Nederland af?
Terwijl ik in Griekenland het medische traject had opgestart wat betreft de medicatie ging ik in Nederland ook op onderzoek uit wat ik hier nog kon doen. Via via hoorde ik dat je bij het AMC terecht kan waar ze geen BMI grens hanteren. Wel was er een lange wachtlijst daar heb ik me dan ook eind 2023 voor ingeschreven. Er stond een wachtlijst van 2-3 maanden en je zou vanzelf een oproep krijgen thuis hoe verder. Volgende keer vertel ik meer over zwanger willen worden in Nederland en overgewicht. Waar liep ik tegenaan en hoe ging ik daar mee om.
Zit jij in hetzelfde of een soortgelijk schuitje als ik? Dan mag je me altijd berichten! Je staat er namelijk niet alleen voor! Via Instagram ben ik het makkelijkst benaderbaar, just slide in my DM.
*Dit artikel bevat affiliate links
Volg Daantjeslife op social media via Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.
Veel liefs,
Daantje ☆