Relaties Zwangerschap

Waarom ik besloot te stoppen met de pil

Bijna een jaar geleden besloot ik dat ik wilde stoppen met de pil. Iedereen had het over “ontpillen”. Zoals het woord zelf al zegt, stoppen met de pil. Je lichaam krijgt de kans om weer de hormonen de baas te zijn zonder extra hormonen. Mijn planning was te stoppen met de pil in januari 2021. Een beetje een soort nieuw begin, I know cliche he! Toen mijn oma in november overleed en mijn broertje in het ziekenhuis lag vergat ik de pil te slikken. Ik kwam daar pas na 2 weken achter en besloot toen eerder te gaan ontpillen. Toen ik besloot dat ik wilde stoppen met de pil was dat niet om gelijk zwanger te worden. Wel was het ter voorbereiding op een eventuele toekomstige zwangerschap.

Ik merkte steeds meer en meer dat ik gevoelig ben voor hormonen. Ik begon mij af te vragen wat voor verschil ik zou merken als ik zou stoppen met hormonale anticonceptie. Nooit had ik mij verdiept in de verschillende soorten anticonceptie. Door het boek, De anticonceptiebijbel van Lottelust & Laura Hiddinga, kwam ik er achter dat er veel meer soorten anticonceptie zijn. Ik ben mij toen gaan inlezen in de voor- en nadelen van het pil gebruik. Die heb ik samen met mijn eigen ervaringen in deze blog gebundeld.

De anticonceptiepil

Toen ik in 2010 naar Nederland verhuisde, ben ik gelijk begonnen met het slikken van de anticonceptiepil. De reden, was mijn enorm onregelmatige ongesteldheid. Buiten dat die zacht gedrukt, heftig was, had ik zulke krampen dat ik twee dagen amper kon lopen. Het slikken van de pil bracht mij veel voordelen, zoals precies weten en zelf mijn ongesteldheid kunnen bepalen. Daarnaast ook minder krampen en minder bloedverlies. Zoals hierboven al vermeld heb ik mij nooit verdiept in de verschillende soorten anticonceptie. Maar ook niet in de verschillende soorten anticonceptiepillen, dat zijn er namelijk twee. Zo heb je de combinatiepil en de minipil, ze lijken op elkaar maar zijn toch wel iets anders.

De combinatiepil

De meest bekende anticonceptiepil is de combinatiepil. Deze pil bevat twee soorten hormonen, oestrageen en progestageen. De combinatiepil heeft per strip 21 pillen. Daarna las je een stopweek in en begin je vervolgens aan een nieuwe strip. Mocht je je ongesteldheid over willen slaan, dan kan je je stopweek overslaan. Vervolgens begin je direct aan een nieuwe pillen strip.

Weetje: Wist je dat je ook tijdens je stopweek bent beschermd tegen een zwangerschap?

De minipil

Daarentegen bevat de minipil maar een soort hormoon, namelijk de progestageen. In tegenstelling tot de combinatiepil heeft de strip van de minipil 28 pillen. Je hebt hier namelijk geen stopweek, maar slikt gedurende 28 dagen de minipil. De laatste vier pillen uit de strip zijn placebo pillen, die bevatten geen hormonen. De placebo pillen slik je ook en op die manier kan je ongesteld worden. Mocht je je ongesteldheid over willen slaan slik dan de placebo pillen niet en begin gelijk aan een nieuwe strip.

Waarom ik besloot om te stoppen met het slikken van de pil?

Al zolang ik mij kan herinneren wilde ik moeder worden. Die wens is alleen maar sterker geworden sinds ik in een serieuze relatie zit. Voorheen dacht ik altijd dat stoppen met de pil pas iets is wat je doet wanneer je zwanger wil worden. Inmiddels zijn de effecten van het pil gebruik bekender geworden, waardoor ik besloot om te stoppen met de pil. Zoals eerder al vermeld was mijn planning om in januari 2021 te stoppen met de pil, maar ben in november 2020 al gestopt. Ik wilde kijken hoe mijn lijf zou reageren zonder al die extra hormonen. De reden dat ik wilde stoppen met de pil was dat ik alvast mijn lichaam wilde reinigen voor een toekomstige zwangerschap. Ik had immers 10 jaar de pil geslikt en dat is niet niks. Dat betekend ook dat ik ook al 10 jaar niet meer echt ongesteld ben geweest. Maar dus ook al 10 jaar geen eisprong gehad.

Hoe heb ik het gebruik van de combinatiepil ervaren

Pas toen ik gestopt was met de pil merkte ik wat voor nadelen er vastzaten aan pilgebruik. Het grootste nadeel van de pil vond ik dat je de pil dagelijks moet slikken, het liefst ook nog iedere keer dezelfde tijd. De pil blijft alleen betrouwbaar als je hem niet vergeet en iedere dag inneemt. Daarnaast, een ander nadeel, is dat de pil minder onbetrouwbaar is wanneer je ziek bent. Tot slot misschien wel het grootste nadeel is dat het een hoge dosis hormonen bevat. Behalve nadelen kan het gebruik van de pil ook bijwerkingen met zich mee brengen. Een van de grootste bijwerkingen is trombose, gelukkig heb ik daar daar zelf nooit last van gehad. Wel schrok ik toen ik daarvan hoorde. Eigenlijk had ik er nooit bij stilgestaan om de bijsluiter te lezen. Daarom, was ik mij nooit bewust van de verschillende soorten bijwerkingen die ook veroorzaakt kunnen worden door de pil. Andere bijwerkingen die ook kunnen worden veroorzaakt door pilgebruik zijn misselijkheid, gewichtstoename, gespannen of gevoelige borsten, stemmingswisselingen, doorbraakbloedingen of hoofdpijn.

Zelf kreeg ik last van doorbraakbloedingen wanneer ik te vaak mijn stopweek oversloeg. Mijn krampen zijn nooit volledig weg geweest. Ook tijdens het gebruik van de pil had ik nog steeds veel krampen, maar met Aleve Feminax was het wel te handelen. Jarenlang had ik last van hoofdpijn soms wel zo heftig dat ik geen licht kon verdragen en er misselijk van werd. Ik heb toen diverse soorten pijnstillers geprobeerd, maar niks hielp. De huisarts gaf elke keer aan dat het spanningshoofdpijn was en vond het geen migraine. Volgens de huisarts zou het minderen van stress de oplossing zijn.

De voordelen van het stoppen

Pas toen ik gestopt was met de pil te slikken, begon ik een verschil te merken. Langzaam aan werd mijn hoofdpijn minder. Ik heb nu alleen nog lichtelijk hoofdpijn en af en toe wat heftiger, maar gelukkig niet meer zo als voorheen! Een andere bijwerking waar ik last van had, maar pas later achterkwam, waren die vervelende mood swings. Mijn stemming kon zomaar uit het niets omslaan. Niet alleen ik, maar ook mijn omgeving werd gek af en toe van mijn mood swings. Tevens had ik altijd het idee dat ik niet helemaal bij mijn eigen gevoel kon komen, alsof er ergens een blokkade zat. Een paar maanden nadat ik gestopt was met de pil, begon ik verschil te merken. Ik kon weer echt genieten en kon dichter bij mijn gevoel komen. Tevens kon ik mijn gevoelens veel intenser voelen dan voorheen.

Andere manieren van anticonceptie

Naast de pil heb je ook andere manieren van anticonceptie. Die zijn onderverdeeld in twee categorieën, hormonaal en niet hormonaal. Het woord zegt het al hormonale anticonceptie is iedere vorm van anticonceptie die iets van hormonen bevat, zoals bijvoorbeeld de pil. Terwijl niet hormonale anticonceptie juist het tegenovergestelde is, dat zijn juist de natuurlijke methodes. Denk hierbij aan bijvoorbeeld koperspiraal of een condoom.

Hormonaal

Er bestaan verschillende soorten hormonale anticonceptie. Denk hierbij aan de verschillende soorten anticonceptiepillen, een pleister, de ring, de prikpil, een staafje en spiraal. De meest gebruikte hormonale anticonceptie is de combinatiepil, erna opvolgend door de prikpil en hormonaal spiraal.

Niet hormonaal

Bij niet hormonale anticonceptie worden natuurlijke methodes bedoeld, zoals de kalendermethode, de temperatuurmethode of simpelweg voorbehoedsmiddelen gebruiken. De meeste bekende natuurlijke methode is de mannelijke condoom, maar ook de temperatuurmethode en kalendermethode worden veel gebruikt. Met de temperatuurmethode meet je iedere ochtend je temperatuur. Op basis daarvan kan je bepalen wanneer je vruchtbare dagen zijn. Daarentegen als je de kalendermethode gebruikt registreer je je menstruatie en de lengte van je cyclus. Op basis daarvan berekend de app welke je vruchtbare dagen zijn. LET OP: De temperatuur- en de kalendermethode zijn alleen betrouwbaar met een regelmatige cyclus.

Disclaimer: ik ben geen arts en heb geen medische achtergrond, ik heb dit uit eigen ervaring en onderzoek geschreven.

Wat voor anticonceptie gebruik jij?

Foto door Simone van der Koelen op Unsplash

*Dit artikel bevat affiliate links

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Gerelateerde artikelen..

2 Comments

  1. Toevallig ben ik ook net gestopt met de pil, ook niet om zwanger te worden, maar ook om te zien hoe ik ben zonder. Ik slik de pil al sinds mijn tienerjaren en op mijn zwangerschap na, ben ik nooit zonder geweest. We gaan het meemaken nu. 🙂

    1. ik ben benieuwd na hoe lang je verschil gaat merken. Voor mezelf wil ik in iedergeval geen hormonen meer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *