Advies Foodies & Health Lifestyle

Welke smaakmakers mogen niet ontbreken in je voorraadkast.

De grote vraag die mij al dagen bezig hield was wat valt er onder smaakmakers en wat onder specerijen en kruiden of is het allemaal hetzelfde? Ik had namelijk bedacht om een inzicht te geven in mijn keukenkastje wat voor soorten kruiden, olie, azijnen en overige dingen ik altijd in huis heb. Hiervoor ben ik op onderzoek uit gegaan en dankzij Sabine van OMF ben ik tot de ontdekking gekomen dat smaakmakers juist de brede term voor alles is, hieronder vallen alle specerijen, kruiden, oliën en azijnen. Speciaal voor jou heb ik een artikel geschreven over “Welke smaakmakers mogen niet ontbreken in je voorraadkast”. Ik duik daarbij ook mijn eigen voorraadkast in om te kijken met wat voor smaakmakers ik mijn eigen recepten maak.

Verschil tussen kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen komen veelal overeen, toch wordt er gezegd dat er een verschil zit tussen die twee. Als ik kruiden hoor dan denk ik aan de simpele dingen zoals munt, peterselie, tijm, rozemarijn en dat soort smaakmakers. Terwijl als ik specerijen hoor denk ik aan meer exotische smaken zoals gember, kurkuma, kaneel, nootmuskaat en meer van dat soort smaakmakers. Wat het verschil is tussen kruiden en specerijen daar gaat Euroma dieper op in.

Olie als smaakmaker

Olie als smaakmaker kennen wij vooral door de Mediterraanse keuken, daar is vooral de olijfolie in elk gerecht wel te vinden. Je hebt verschillende soorten olie. Wist je dat olie wordt geperst uit noten, sojabonen, pinda’s, zonnebloempitten, vruchten, zaden en natuurlijk uit olijven? De laatste jaren is de populariteit van de olie als smaakmaker enorm gestegen. Olie kan je namelijk zowel voor warme gerechten tijdens de bereiding gebruiken, maar ook voor serveertip bij een koud gerecht. De olie smaken die jullie waarschijnlijk allemaal kennen zijn: zonnebloemolie, olijfolie, sesamolie en diverse oliën met een smaakje, zoals truffelolie of knoflookolie.

Azijn als smaakmaker

Azijn wordt ook steeds populairder als smaakmaker. Door het zuur worden de overige smaakmakers namelijk versterkt, wat zorgt voor een ware smaakexplosie in de mond. Net zoals met de olie kan azijn gebruikt worden voor zowel koude als warme gerechten. Balsamicoazijn wordt bijvoorbeeld veelal gebruik door de salade als smaakmaker. Daar en tegen worden rijstazijn en wittewijnazijn weer meer gebruikt voor warme gerechten en dan vooral van de Aziatische keuken.

Wat heb ik altijd in huis

Zoveel soorten smaakmakers bestaan er en dan heb ik hierboven nog niet eens de helft genoemd. Zelf heb ik een enorme hoeveelheid aan smaakmakers in huis. Ik hou van koken en dan niet specifiek van een soort koken. Nee ik hou van heel divers koken, de enige keuken waar ik vrij weinig van kook is de Nederlandse keuken. Ik hou niet zo van stampotten en vind aardappels, groente en vlees te simpel en te weinig smaak sensatie. Ik kook voornamelijk van de Mediterraanse, Arabische of Aziatische keuken. Speciaal voor jou heb ik twee rijtjes gemaakt van welke smaakmakers ik in huis heb en veelal gebruik. Peper, zout en knoflook uitgesloten, dat hoort gewoon in elk gerecht uit welke keuken dan ook.

Specerijen, kruiden en zaden
  • Kurkuma poeder
  • Gember poeder
  • Nootmuskaat
  • Paprikapoeder
  • Chilli vlokken
  • Provençaalse/Italiaanse kruiden
  • Kerrie
  • Oregano
  • Witte sesamzaadjes
  • Koriander
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Laurier
  • Peterselie
  • Dille
  • Ras el hanout
  • Baharat
  • Komijn
  • Citroengras
  • Munt
Oliën en azijnen
  • Olijolie
  • Zonnebloemolie
  • Balsamicoazijn
  • Rijstazijn
  • Wittewijnazijn
  • Sojasaus
  • Ketjap manis
  • Maggi
  • Vissaus
  • Truffelolie
  • Olie met knoflook en chilli
  • Olie met basilicum

Welke smaakmakers jij gebruikt ligt aan het gerecht wat jij gaat koken. Zelf heb ik een breed assortiment aan smaakmakers, omdat ik hou van experimenteren en het uitproberen van nieuwe recepten. Uiteraard ben je niet verplicht om alle smaakmakers in huis te halen. Het zou zonde zijn als je alleen maar Hollandse pot kookt en al die verschillende smaakmakers voor de sier alleen hebt staan.

Wat voor smaakmakers heb jij altijd in huis en welke smaakmakers mogen niet ontbreken in je voorraadkast?

*Dit artikel bevat affiliate links

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Gerelateerde artikelen..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *