Advies Liefde Relaties

Datenight in coronatijd

Datenight in coronatijd, ja hoe doe je dat? Heel veel dingen zijn veranderd sinds het virus covid-19 deel uit maakt van ons leven. Grotendeels is ons sociale leven enorm veranderd. Geen plotselinge uitjes meer, geen even spontaan uiteten, alles moet worden gepland en je moet met van alles rekening houden tegenwoordig. De keuze om uiteten te gaan of het thuis leuk te maken was dan ook snel gemaakt toen ik aan het plannen was voor het twee jaar samen zijn met mijn vriend.

Een restaurant waardig diner

Ik heb toen ervoor gekozen om thuis een restaurant waardig diner neer te zetten. Een datenight in coronatijd met een heerlijk drie gangen menu, maar dan zelf gemaakt. De weken vooraf was ik alleen maar aan het bedenken wat ik wilde maken en een menu aan het samenstellen. Ik heb ook een hele menukaart gemaakt waar de gerechten in beschreven staan en zelfs een beschrijving van de wijn erbij. Toen de menukaart klaar was moest ik gaan nadenken over de aankleding van de tafel. Ik wilde niet te veel op tafel zetten, maar het wel romantisch houden, ik heb toen maar een lijstje gemaakt:

  • Speciaal servies (dinnerbord, soepbord, wijnglazen, waterglazen en glas voor dessert en de koffie)
  • Een loper voor over de tafel
  • Speciaal bestek (gouden messen, vorken en lepels)
  • Hartjes confetti voor decoratie
  • Een karaf met water
  • Servetten
  • Diverse kaarsjes
  • Broodplankje

De wijnkeuze

Met Valentijnsdag 2020 kreeg ik van mijn vriend Robin een super leuke schattige fles wijn, genaamd Miss Valentine. Ik vond ons twee jaar samen zijn wel een mooie en speciale gelegenheid om die fles te ontkurken. Op deze manier konden wij toch nog wat speciale dingen toevoegen aan onze datenight in coronatijd. Een lichtgekleurde zalm rosé wijn. Je proeft grapefruit, citrus en witte perzik. Dit echt de ideale wijn voor in de zomer, maar ook om de zomer mee af te sluiten!

Om het nog extra speciaal te maken had ik de gerechten helemaal uitgewerkt in een menukaart en die uitgeprint op tafel neergelegd.

Het voorgerecht

Kijkend naar de maand oktober en het seizoen en wat voor soort groenten er bij de herfst horen kwam ik al gauw uit op pompoen. Het voorgerecht was dan ook snel bedacht, een heerlijke pompoensoep. Omdat ik deze in het verleden al gemaakt had en het voor de speciale gelegenheid wel iets anders wilde, heb ik de pompoensoep iets aangepast en er iets bij gedaan.

Ik heb de pompoensoep geserveerd met een toefje crème fraiche erop, voor een romiger smaak. Voor bij het voorgerecht had ik knoflookbrood afgebakken en die mooi geserveerd aan tafel op een houten tapas plank. Ik had de pompoensoep al van te voren helemaal bereid zodat ik het alleen nog maar even hoefde op te warmen.

Het hoofdgerecht

Voor het hoofdgerecht was ik op zoek naar iets speciaals iets wat wij niet vaak eten, zo kwam ik uit op varkenshaas. Dit was wel een enorme uitdaging voor mij want alle keren dat ik een poging tot bereiding had gedaan van varkenshaas was die of te rauw of door gegaard en te taai. Maar omdat ik van een uitdaging hou en gewoon een onwijs lekkere manier van marineren gevonden had heb ik mij gewaagd aan de varkenshaas. De varkenshaas is Oosters gemarineerd en bereid naar het recept van foodblogger Marianne van Lovemyfood.

Om in de Oosters gemarineerde sfeer te blijven heb ik als groente er gemarineerde aubergine bijgedaan, dat recept heb ik van foodblogger Sabine van OhMyFoodness (OMF). Om het hoofdgerecht verder maar niet zo ingewikkeld te maken en nog meer smaakpupillen te prikkelen, heb ik ervoor gekozen om gestoomde aardappeltjes erbij te serveren.

Van te voren had ik de varkenshaas al gemarineerd en in de oven gezet toen het voorgerecht op tafel kwam. Op deze manier zat er precies een tussenpauze tussen de verschillende gangen en had ik de tijd om alles nog even te fine tunen. Uiteraard wilde ik ook de borden netjes presenteren alsof we echt uiteten waren.

Het nagerecht

Tot slot het nagerecht. Daar wilde ik ook iets speciaals van maken, maar ook iets wat redelijk gezond is. Ik geef eerlijk toe het was best lastig, ik dacht eerst aan een fruitsalade op een bedje van yoghurt of caloriearm ijs. En zo had ik nog veel meer desserts bedacht, maar het was hem allemaal net niet. Toen herinnerde ik mij opeens dat een vriendin het laatst had over een chocolade mouse gemaakt met avocado’s. Iets waar je niet gelijk aan denkt als lekker dessert, maar na wat gegoogle had ik een recept gevonden.

Niet zomaar een recept, nee het chocolade avocado mouse recept van foodblogger Pauline van UitPaulinesKeuken. Ik ben al enorm fan van haar bananenbrood recept dus ik twijfelde ook geen moment toen ik het recept tegenkwam. Wel heb ik de slagroom van kokosmelk vervangen voor echte slagroom, omdat ik weet dat mijn vriend niet zo gek op kokos is. Als topping had ik in plaats van nog extra cacao poeder wat chocolade hagelslag gedaan, ik vond dat even net wat feestelijker staan.

Het dessert had ik al in de middag klaargemaakt. Met een slagroom toefje als topping en als extra’s gegarneerd met chocolade hagelslag. Ik heb toen de dessert in de koelkast klaargezet, zodat ik het zo kon op serveren. Tussen de tweede en derde gang heb ik alsnog een tussenpauze ingelast zodat ik lekker koffie voor ons kon zetten voor bij het dessert. Wij hebben heerlijk genoten van ons nagerecht met een cappuccino erbij.

Een geslaagde avond

Het was een enorm geslaagde avond, een top datenight in coronatijd! Ik had de tafel mooi gedekt met een donker bruine leren loper. Met wit gouden servetten en goud bestek. Het servies kwam bij mijn moeder vandaag mooi grijs aardewerk. Voor deze speciale gelegenheid haalde ik onze mooiste glazen uit de kast voor de wijn en het water erbij. Het enige wat ik er nog bij had gehaald waren ijzeren rode hartjes confetti voor net wat extra romantiek op de tafel. De karaf water stond samen met de fles wijn op tafel, zodat wij zo konden bijschenken wanneer ons glas leeg was. Om het nog extra speciaal te maken had ik de gerechten helemaal uitgewerkt in een menukaart en die uitgeprint op tafel neergelegd, zodat mijn vriend precies kon zien wat bij welke gang hoorde.

Hoe vier jij speciale gelegenheden in coronatijd?

*Dit artikel bevat affiliate links

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovin’ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje ☆

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *