Advies Deeltijdstudent Pabo Juf Daniella Lifestyle

Examenstress en tips

Voor de studerende onder ons is weer de examenperiode aangebroken en dat betekend examenstress! Wat is examenstress eigenlijk? Waarom heb je examenstress en wat kan je er tegen doen? Hoe kom je je examenperiode door zonder al te veel stress en met de juiste tools? Dit zijn allemaal vragen die ik voorbij zie komen als je het hebt over examenstress. Ga er lekker voor zitten neem wat te drinken en lees gauw verder!

Wat je moet weten over examenstress

Net zoals dat je normale stress kan verminderen geldt dat ook voor examenstress. Examenstress is zoals het woord al zegt gerelateerd puur aan je examenperiode. Een gezonde spanning tijdens deze periode is normaal, wat niet normaal is als je spanning negatieve effecten heeft op jouw doen en laten. Dan is er echt sprake van stress. Dit kan zich uitten door slecht slapen, verminderde eetlust of juist extreme eetbuien en nog veel meer andere dingen. Stress als in gezonde spanning hoort bij het leven. Het hoort bij de onvoorspelbaarheid van het leven, maar het hoort niet je leven of je gemoedstoestand te beรฏnvloeden. Op het moment dat je stress niveau zo hoog is dat het je eigen kunnen kan beรฏnvloeden je kan bijvoorbeeld faalangst ontwikkelen.

Faalangst

Faalangst is eigenlijk iets heel normaals en komt vaker voor dan je denkt. Dit kan een groot effect hebben op jouw mentale gezondheid. Door de angst van falen kan je allerlei negatieve gevoelens en gedachtes krijgen, zoals “Was ik hier maar nooit aan begonnen”, “Misschien is studeren toch niks voor mij en moet ik maar stoppen”, “Wat nou als ik het niet haal” of “Ik stel iedereen inclusief mezelf constant teleur”. Juist door deze gedachtes is jouw brein nog harder aan het werken om alle stof op te slaan, dat juist door die angst het averechts kan werken. Hoe erger die angst wordt hoe minder je de gelezen stof kan opslaan, dit leid tot een black-out. Terwijl je na je examen waarschijnlijk gewoon alle vragen kan beantwoorden.

Anti examenstress tips

Het is dan ook belangrijk om voor jezelf wat dingen op een rijtje te zetten en ervoor te zorgen dat dat stress niveau omlaag gaat. Hou maar lekker de gezonde spanning aan die houdt je immers alert! Speciaal voor jou ben ik op zoek gegaan naar een aantal tips die mij helpen mijn examenperiode door te komen.

Sleepy head

Het is algemeen bekend dat een goed slaapritme goed is voor je mentale gezondheid. Je kan je voorstellen dat tijdens een stressvolle periode zoals je examens, jouw slaapritme nog even iets meer aandacht kan gebruiken. Zorg ervoor dat je vaste tijden naar bed gaat en ook vaste tijden uit bed gaat gedurende je examenperiode. Normaal mag hier een uur verschil inzitten, nu voor je examenperiode mag hier max een half uur verschil in zitten. Niet alleen de dagen dat je werkt, stage loopt en of naar school moet. Nee tijdens je examenperiode hou je de gehele tijd het zelfde slaapritme aan, ook op je vrije dagen en in het weekend.

Positive vibes

Juist in deze periode is het belangrijk om je te omringen met positiviteit. Zet s’ochtends vrolijke muziek op en start je dag met een lach. Zorg voor een goed ontbijt vol met vitamines en wat pure chocola. Door je vrolijkheid en chocola maak je endorfine aan, of te wel je gelukshormoon. Wat ook goed helpt om endorfine aan te maken is sporten, zonlicht en intimiteit. Knuffel je vriend of huisdier even extra veel deze periode.

Geen zonlicht te bekennen met dit herfstige weer? Geen getreur een bezoek aan de zonnebank doet ook wonderen. Tot slot sporten, ja wie heeft er nou zin om te gaan sporten als je stresst om je examens? Geloof me ik snap je volledig en zou ook niks liever willen dan mezelf in huis opsluiten, maar gemoedstoestand. Sporten wordt niet voor niets de natuurlijke feel good happy drug genoemd.

Ontspanning

Tijdens je examenperiode is denk ik ontspanning het laatste waar je aan denkt, maar toch is dit een erg belangrijk onderdeel. Op een geven moment kan je blijven studeren, maar je brein slaat niks meer op. Af en toe heeft je brein, maar jij ook even rust nodig. Zorg daarom gedurende je examenperiode dat je dagelijks je rust komt en ook om de zoveel tijd even een pauze inlast van het leren. Na hoe lang je die pauze inlast is afhankelijk van je eigen concentratieboog. Dat is voor iedereen anders, waar de een zich max een uur kan concentreren kan een ander dat wel twee uur.

Concentratie en productiviteit

Persoonlijk kan ik mij niet lang concentreren, mijn concentratieboog is enorm laag! Na 45-60 minuten moet ik echt even een pauze inlassen, even iets anders doen. Deze break zorgt ervoor dat ik erna weer vol concentratie aan de slag kan en hierdoor heb ik minder last van examenstress. Ik onthou beter wat ik leer, maar heb niet het gevoel non stop bezig te zijn. Elk uur las ik een pauze in van een kwartier, juist hierdoor raak ik meer gemotiveerd. Ik ben nu veel productiever dan wanneer ik de hele dag achter elkaar zou gaan leren.

Foodies & drinks

Wat vaak vergeten wordt tijdens de examenperiode is wat je eet en drinkt. Niet alleen vergeet je te drinken of te eten, maar vaak grijp je ook naar de verkeerde dingen om je honger of dorst te stillen. Vermijd tijdens je examens zoveel mogelijk cafeรฏne en suikers. Ondanks de korte boost die je ervan denkt te krijgen is het tegenovergestelde waar. Cafeรฏne en suikers kosten juist enorm veel energie en zorgen ook voor juist nog meer dorst en hoofdpijn. Verbeter je slaap en concentratie door superfoods te eten en thee te drinken. De superfoods zorgen voor verzadiging en verhogen je concentratie. De thee zorgt voor ontspanning waardoor je je nog beter kan focussen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ze zeggen niet voor niets dat een goede voorbereiding het halve werk is, je functioneert namelijk beter als je weet waar je aan toe bent. Wat mij erg helpt is alles opschrijven en per vak een overzicht maken. Kijk eerst naar de vakken die je hebt tijdens je examens. Maak onderscheid tussen de opdrachten en toetsen. Zet de deadlines in je agenda en kijk per vak wat je moet doen. Maak een overzicht van wat er in je opdracht moet komen of een overzicht van de stof die je moet leren per vak. Maak vervolgens per vak een overzicht wanneer je welk hoofdstuk gaat lezen of wanneer je welk onderdeel af wil hebben van je opdracht.

Go offline

Tegenwoordig is social media niet meer weg te denken in ons leven, daar weet ik alles van. Je bent ook veel te snel afgeleid tijdens het studeren als je maar Facebook en Instagram meldingen blijft krijgen. Ga daarom offline! Dit kan je uiteraard de gehele examenperiode doen. Als je net zoals ik zwaar verslaafd ben aan je telefoon, raad ik je aan in iedergeval offline te gaan tijdens je studiemomenten. Dus even geen whatsapp, geen Facebook, geen Pinterest geen Instagram, geen Youtube, geen…. Ik denk dat je mijn punt nu wel snapt!

Study time

Net zoals met het slapen is het met leren ook net zo belangrijk om een vast ritme aan te houden. Het is daarom goed om in je agenda wat tijden in te plannen waar jij volop aan de studie kan. Hou zelf rekening ermee dat je pauzes inlast ook gedurende je studiemomenten. Het is voor ieder anders wanneer je het best kan leren. Waar de een zich beter in de ochtend kan focussen heeft de ander dat juist in de avond. Hou daar rekening mee met het inplannen van je studiemomenten. Heb je zelf geen idee tot welke groep jij behoort? Plan dan een studiemoment in de ochtend in en een in de avond en beoordeel dan zelf wanneer jij je beter kon focussen en productiever bezig was. Afhankelijk van wanneer jij productief bent en hoeveel jij moet leren kan je zelf je studiemomenten inplannen, maar ook bepalen of jij liever in de ochtend, middag of avond sport. Speciaal voor jou deel ik hier mijn eigen studiemomenten schema die ik hanteer tijdens mijn examenperiode.

Schema studiemomenten
  • 7:00-9:00 โ†’ wakker worden, ontbijten en aankleden (eventueel sporten)
  • 9:00-11:30 โ†’ aan de studie (zelf pauze inlassen waar nodig)
  • 11:30-12:30 โ†’ iets doen om te ontspannen en lunchen
  • 12:30-15:00 โ†’ aan de studie (zelf pauze inlassen waar nodig)
  • 15:00-16:30 โ†’ chillen, sporten of kletsen
  • 16:30-17:30 โ†’ aan de studie (zelf pauze inlassen waar nodig)
  • 17:30-19:00 โ†’ koken en eten
  • 19:00-22:00 โ†’ aan de studie (zelf pauze inlassen waar nodig)
  • 22:00-22:30 โ†’ iets doen om te ontspannen
  • 22:30-23:00 โ†’ naar bed toe gaan
  • 23:00-7:00 โ†’ beautysleep

Breathe in breathe out

Zuurstof is niet alleen nodig om te blijven leven, maar ook om rustig te worden. Adem in adem uit ook deze periode gaat voorbij. Wees je bewust van jezelf, van je gevoelens, maar laat het niet alles overheersen. In het ergste geval haal je een vak niet en so what? Er zijn altijd ergere dingen! Wees voorbereid start op tijd en laat de rest op je af komen. Het laatste wat ik je kan meegeven als de ultieme tip tegen examenstress is, blijf ademen!

Hoe zit het met jou stressniveau tijdens de examenperiode?

Foto door Nathan Dumlao op Unsplash

Volg Daantjeslife op social media via InstagramFacebookPinterestTwitter of Bloglovinโ€™ en blijf altijd up to date.

Veel liefs,
Daantje โ˜†

Gerelateerde artikelen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *